КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО ОТКРИ НОВИЯ СЕМЕЕН ДОМ „СРЕБЪРНО ГНЕЗДО“

март 22, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес кметът на Община Трявна официално откри новия Център за настаняване от семеен тип за възрастни и болни хора „Сребърно гнездо“, намиращ се в кв. Божковци. Г-жа Силвия Кръстева символично преряза червената лента заедно с мениджъра на Организацията с нестопанска цел г-жа Емилия Щерева и директора на центъра г-жа Симона Димитрова и пожела на целия екип и на всички потребители много здраве, споделени и топли моменти.

„Изключително много се радвам, че днес заедно може да поставим началото на една допълнителна социална услуга в нашия край и да открием този невероятен дом от семеен тип „Сребърно гнездо“. Искам да Ви поздравя за усилията, старанието и за топлите грижи, които полагате за възрастните хора и да Ви благодаря за уважението, защото да достигнеш такава преклонна възраст е подарък от живота!“ сподели кметът на Община Трявна и подари на социалния екип красива картина със символите на възрожденския град – Гърбавия мост и Часовниковата кула.

По време на откриването присъстваха още г-жа Тотка Димитрова – директор „Социални услуги в общността“ към Община Трявна, която пожела на добър час на всички социални работници и като човек, който се сблъсква ежедневно, както с радостта, така и с болката на десетките потребители, изрази искрена надежда сребърното гнездо да се превърне наистина в домът, от който тези хора имат нужда и връчи ръчно изработен подарък сувенир.

Новият Център за настаняване от семеен тип бе осветен от отец Николай и отец Георги, които поръсиха всички присъстващи за здраве и обходиха стаите на потребителите. Г-жа Силвия Кръстева също посети стаите, превръщащи се тепърва в новия дом на възрастните и болни хора, а за грижите и условията там думите бяха излишни – сълзите от благодарност, проблеснаха в очите им и това бе достатъчно.

Семейният дом „Сребърно гнездо“  е изграден в сградата на бивша къща за гости в кв. Божковци в Трявна и е собственост на италианска Организация с нестопанска цел, чиято идея за развиване на социална дейност се заражда още преди 12 години. Първоначалният си обект с предоставяне на частни социални услуги, екипът ръководи в с. Борики, Община Габрово, който работи през последните две години на пълен капацитет със заетост от 10 потребители. Поради големия интерес и невъзможността за приемане на още възрастни хора, обаче, директорът на организацията г-жа Паола Бриньоли решава да закупи по-голяма сграда и така любовта, грижите и нуждата да помагаш на някого я отвеждат заедно с екипа й в Трявна.

В момента в центъра има настанени 12 потребители, а „Сребърно гнездо“ може да приема до 25 души. Социалните работници споделят, че продължават с надграждането на услугите в Община Трявна и благодарят за съдействието и подкрепата, която местната власт им оказва. По време на официалното откриване, днес, бе обсъдено и съвместното отбелязване на големия празник Благовещение в двора на ЦСРИ-Трявна в петък, на 25 март.