КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО ОТКРИ VI-ТО ИЗДАНИЕ НА „TRYAVNA ART FESTIVAL“ 2022

август 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

СЦЕНАТА НА НЧ „ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ 1871“ В ТРЯВНА СЪБРА НА ЕДНО МЯСТО СВЕТОВНОИЗВЕСТНИ ВИРТУОЗИ 

Кметът на Община Трявна официално постави началото на шестото издание на най-големия и единствен по рода си класически фестивал в културния общински календар „Трявна Арт Фестивал“ 2022 снощи. Г-жа Силвия Кръстева изказа своите огромни благодарности на главните организатори в лицето на талантливите музиканти Димитър Малакчиев и Сирма Величкова за усилията, които полагат през всичките тези години и за възможността тревненци и гости на града да се докоснат до магията на класическата и джаз музика.

„За мен е изключително удоволствие, че днес отново може да открием заедно „Трявна Арт“ фестивал! Че може отново заедно да си кажем „Добре дошли!“ за шести пореден път и да изпитаме онази емоция, която може да ни даде само класическата и джаз музика! Благодаря на всички Вас, че за пореден път превръщате нашия прекрасен град в средище на културата, изкуството и духовността и Трявна в продължение на една седмица ще бъде столица на чудесни виртуозни и красиви изпълнения, които всички Вие ще ни поднесете тук на сцената в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“!

Радвам се, че с всяка изминала година събитието се разраства все повече и повече и успя да се наложи като неизменна част от нашия културен календар, с който успяваме да зарадваме жителите и гостите на Община Трявна и да им предоставим още една възможност да посетят Трявна и красивите околности. Радвам се, че тази възможност ще събере на една сцена световноизвестни имена, които ще ни пренесат със сигурност в едно друго измерение! Защото музиката е универсалния език, чрез който може да изразим всяка една емоция и всяко едно чувство! И тя неслучайно винаги докосва сърцата ни!

Пожелавам на всички Вас да бъдете най-вече здрави и да не спирате да правите това, което най-много обичате и Вие, и ние – музиката! Насладата за душата! На добър час на шестото издание на „Трявна Арт“ фестивал!“ сподели при откриването г-жа Силвия Кръстева.

Откриващият концерт започна с красивите виртуозни изпълнения на Христофор Маринов – цигулка и Деворина Гамалова – виола, които изсвириха дует по музика на Волфганг Амадеус Моцарт.

Салонът на НЧ „Пенчо Славейков“ 1871 събра десетки жители и гости на града, които в продължение на два часа се наслаждаваха на виртуозния талант на Христо Христов – флейта; Томислав Байнов – пиано; Сирма Величкова – пиано; Димитър Иванов – контрабас; Николай Темнисков – туба; Полина Антонова – пиано и Илия Илиев – кларинет. Музикантът от Ку-Ку бенд изрази радостта си от възможността и тази година да е на тревненската сцена и пожела успех на всички свои колеги, които са и преподаватели в лятната музикална академия на „Tryavna Art Festival“.

Кулминация на концерта бяха великолепните и спиращи дъха изпълнения на световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева – българката, пяла на една сцена с големи имена като Павароти и Карерас. С умиление оперната прима разказа за началото на своята кариера, започнала от Международен конкурс в Москва, където присъствало и едно малко момче. През цялото време, то не спирало да помага на майка си, докато тя акомпанирала на Евстатиева. Днес, почти в края на своята кариера, певицата сподели, че отново е на една сцена с вече порасналото момче. И така му благодари.

Тази година в класическия фестивал гостуват 18 именити музиканти, които пристигат в Трявна от седем различни държави. В рамките на „Tryavna Art Festival“ ще се проведе и Международен музикален конкурс за изпълнители, участие в който са заявили общо 109 млади изпълнители от 30 държави. Тяхната мотивация, въодушевление и талант тревненци и гости на града ще могат да усетят на двата заключителни концерта от 17:00 ч. и 19:00 ч. на 4 август /четвъртък/ в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Тази вечер в галерия Арт-М, от 19:00 ч., ще бъде представена изложбата на Димитър Войнов „Да докоснеш Ван Гог“, след което Анжела Маджарова ще изпълни своя соло концерт на арфа.

„Tryavna Art Festival“ се организира за шеста поредна година от първата по рода си телевизия за изкуство в България – Live 7 TV и се провежда под патронажа на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева с финансовата подкрепа на местната власт. Сред основните дарители на класическия фестивал са Красимир Каракачанов, Димитър Немски, Красимир Кръстев, фамилия Ризови, бирария Трявна, семеен хотел „Извора“ и др.

Фотограф: Димитър Сотиров