КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОКИЧИ С МАРТЕНИЧКИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ

март 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Баба Марта е! Празникът на пролетта, на пробуждането, на новия живот! И както традицията повелява, днес, разменяме и се окичваме с бяло-червени мартенички за здраве и благоденствие! Обичаят бе спазен и на територията на Община Трявна, където от рано сутринта кметът г-жа Силвия Кръстева започна своята обиколка из детски заведения и социални институции по случай 1 март.

С плетени мартенички в ръце и усмивка на лице, кметът на Община Трявна пристигна в Детска градина „Калина“ в Трявна. Първи, разбира се, бяха закичени най-малките сладури на детското заведение, които нетърпеливо чакаха своята бяло-червена мартеничка. Баба Марта не закъсня и върна жестта, като също закичи г-жа Кръстева с плетени пискюли с пожелание за здраве и много берекет. Градоначалникът бе нагостен със замесена питка и домашен вкусен мед.

С прегръдки, усмивки и много веселие, кметът на Община Трявна подари също плетени мартенички на педагогическия персонал и децата в Детска градина „Светлина“ в Трявна. И тук, традицията бе спазена – г-жа Силвия Кръстева получи красив мартенски венец, който ще краси кабинета й до пристигането на щъркела и пролетта.

Да бъдат здрави, румени и засмени си пожелаха кмет и служители и в Социалното предприятие за социални услуги в Трявна, което бе следващата спирка от празничната обиколка на г-жа Силвия Кръстева.

„Благодаря Ви, че сте част от моя екип, че сте все така всеотдайни, творящи и помагащи! Бъдете здрави и Честита Баба Марта!“ пожела кметът на Община Трявна на целия екип и на всички потребители на Социалните услуги в общността, след което закичи всеки един от тях с бяло-червено пискюлче.

Да бъдат най-вече здрави, благословени и дълголетни! С тези пожелания г-жа Силвия Кръстева завърза мартенички на възрастните хора в Дома за стари хора в Трявна и си поприказва с всеки един от тях.

Раздаването на мартенички за здраве и щастие завърши в Детска градина „Осми март“ в Плачковци, където и тук г-жа Кръстева се срещна с нетърпеливите и весели слънчеви дечица. Малчуганите се похвалиха, че знаят какво повелява, днес, българската традиция, показаха на кмета своите мартенички и му подариха ръчно изработен щъркел-мартеничка за здраве, берекет и много щастие.