КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПОСТАВИ ОТНОВО ВЪПРОСА ЗА РЕМОНТ НА ПЪТЯ ТРЯВНА – ЦАРЕВА ЛИВАДА

април 9, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

СЛЕД ОТПРАВЕНО ЗАПИТВАНЕ КЪМ АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ СТАНА ЯСНО, ЧЕ ПРЕЗ НАСТОЯЩАТА ГОДИНА СЕ ПРЕДВИЖДА ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА ТЕХНИЧЕСКО ПРОЕКТИРАНЕ НА РЕПУБЛИКАНСКИЯ ПЪТ

С поставянето на въпроса за извършване на така належащия основен ремонт на пътя Трявна – Царева ливада – Дряново, кметът на Община Трявна отново доказа, че местната власт е моста между проблемите на хората и държавните институции. Поредното официално запитване към Агенция „Пътна инфраструктура“ идва след редица граждански сигнали и настояване за действия от страна на държавата. Днес бе инициирана и работна среща с директора на Областно пътно управление – Габрово, в присъствието на който общинското ръководство огледа състоянието на пътя Трявна – Царева ливада.

„За нас мнението на хората е важно и това е пътят, който остана да бъде направен! Считам, че тревненци и гостите на града заслужаваме същия качествен път, каквито бяха направени от село Черновръх до Българене, Трявна – Вонеща вода и Трявна – Габрово – с осовата линия, с отводнителните канавки, с мантинелите и съответното цялостно асфалтиране“, коментира на място кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев.

11-километровият участък от републиканската пътна мрежа е една от предпочитаните и натоварени входно-изходни артерии на Трявна, но липсата на основен ремонт във времето компрометира още повече нейното състояние. В официалното си писмо до кмета на Община Трявна, АПИ уверяват, че възлагането на обществена поръчка за избор на изпълнител за техническо проектиране е планирано за тази година, както и ремонтирането на отсечка в село Царева ливада.

„Това е първата и най-важна стъпка! Имаме реалистични очаквания от това, което може да се случи – до 2024-2025 година да се приключи с изготвяне и съгласуване на проекта и след това евентуално 2025-2026 година да започне цялостното изпълнение на основния ремонт на пътя Трявна – Царева ливада и най-накрая да имаме един нов път! Пожелаваме си да имаме съгласието на АПИ и да проведем ралито Трявна – Царева ливада, което да бъде един добър завършек на новия път!“, допълни още кметът на Община Трявна. Дотогава, обаче местната власт ще следи поетите ангажименти от страна на агенцията, тъй като подобни отговори за проектиране е имало и назад във времето, но без реално осъществяване.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ поемат още ангажимента за доброто и регулярно поддържане на проблемния участък от републиканския път. Още през този месец започва почистване на отводнителни канавки, регули, водостоци, изсичане на излишна дървесна и храстова растителност за осигуряване на по-добра видимост за пътуващите оттам шофьори. Планира се и извършването на по-големи текущи ремонти по асфалтовата настилка, допълват още от Областно пътно управление – Габрово.