КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПРЕДСТАВИ МЛАДЕЖКИ И КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕД ГОСТИ ОТ ФИНЛАНДИЯ

юни 17, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес при кмета на Община Трявна гостуваха младежи от Финландия, които в момента са в България за младежки и културен обмен по програма Еразъм +. Заедно с г-жа Маргарита Симеонова – общински съветник в ОбС Трявна и тревненски младежи, чуждестранната делегация посети Ритуалната зала на общинска администрация и разговаря с кмета г-жа Силвия Кръстева по въпроси, свързани с проекти, култура и дейности за младите хора.

„Ние в момента изпълняваме наистина много проекти по европейски програми и се стремим да използваме всички възможности по програми. Опитваме се да организираме различни мероприятия, доколкото е възможно по-често, за да може нашият град да се развива, тъй като основното нещо, на което разчитаме е туризма. Вярваме в младите хора и считам, че трябва да направим всичко възможно да ги задържим, защото в крайна сметка наистина най-важното е човек да има възможности да се развива там, където е, тъй като всички знаем каква е ситуацията в момента.“ сподели г-жа Силвия Кръстева.

Освен изпълняваните в момента проекти, кметът на Община Трявна подчерта и природата на тревненския балкан, като изключителен фактор за привличане на туристи и предпоставка за спокоен и здравословен живот на младите хора.

„Природата е другото основно нещо на което разчитаме и се надяваме да върнем още повече хора в града. Трябва да работим, колкото и по младежки програми, да обменяме опит и да благодарим на г-жа Симеонова, защото е най-активната в нашия град в тази насока. Да не забравяме и чистият въздух, с който също се гордеем.“ допълни още кмета на Община Трявна и подчерта колко силно впечатление е оставила у него и природата на Финландия.

„Членуваме и в сдружение „Дузлаж“, което се състои от  по един град от държави членки на Европейския съюз, като град Трявна е единственият български град – член на сдружението и при посещението си в побратимения на Трявна град от Финландия наистина останах впечатлена от това, което видях. Частица от мен остава влюбена във Финландия.“ сподели г-жа Силвия Кръстева.

Младежите поставиха въпроса какво задържа младите хора в Трявна и какви дейности се изпълняват в тази насока, както и въпроса за позицията на кмета в една община. В отговор г-жа Силвия Кръстева подчерта, че се работи основно по проекти, свързани с младежки дейности и се партнира със сдружения и неправителствени организации.

„За съжаление, както на повечето места, младите хора бягат в големите градове, защото там са университетите, там се обучават и после е много трудно съответно да се върнат при нас. За последните две години покрай пандемията, смятам, че има малък напредък в тази посока, защото наистина в общини като нашата е много трудно да създадеш условия – нямаме развита голяма  икономика, на която да разчитат младите хора и да се издържат.“ заяви кмета на Община Трявна, след което запозна присъстващите с функциите на поста, който заема и изпълнителната власт и функциите на общински съвет и законодателната власт в негово лице.

„Пожелавам Ви успех, винаги сте добре дошли при нас, а на някой, ако много му харесва може и да остане тук, в Трявна! заяви в края на срещата г-жа Силвия Кръстева.

В младежкия и културен обмен по програма Еразъм + в момента участват 15 младежи на възраст между 20 и 30 години от Финландия и близо 20 младежи от България. Визитата в Трявна е в рамките на една седмица и приключва тази неделя с пърформанс за гражданите, който ще бъде съчетан с благотворително събитие в помощ на тревненката Галя Илиева, която страда от първично прогресивна множествена склероза.

„Ще се включат и други хора от град – ще има хоротека, вокална група „Алгара“ също ми се обадиха, че ще се включат благотворително. Събитието ще бъде от 16:00 ч. до 20:00 ч., ще има занимания за деца, ще рисуваме върху дървени лъжици –песни, танци, хоротека, ще има свободен пазар за дрехи, като човек ще си определя цената, защото в крайна сметка е благотворително.“ сподели подробности около събитието г-жа Маргарита Симеонова. Благотворителното мероприятие ще се проведе на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна.