КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПРОВЕДЕ СРЕЩИ С ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ ПО ВРЕМЕ НА НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2022

юни 7, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Неизменна част от провеждането на ежегодните Национални Славейкови празници в Трявна е пристигането на официални чуждестранни делегации от побратимени градове и официални гости от цялата страна, които се наслаждават на богатата културна програма през четирите дни на празниците. Тази година кметът на Община Трявна, заедно с председателя на Общински съвет Трявна и зам.-кмета на Община Трявна, проведе четири работни срещи с представители на сдружение „Дузлаж“, Полша, Швейцария и с председателя на Общински съвет Русе. Визитите се осъществиха на 3 юни – вторият ден от най-голямото културно събитие на Трявна, което се провежда под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фирма ЕМКО.

“Дузлаж” е сдружение на побратимени градове – по един от всяка държава членка на Европейския съюз, като град Трявна е единствения български град – член на сдружението. Вицепрезидент на младежката група е тревненеца г-н Евелин Коев, който заедно с вицепрезидента на сдружение „Дузлаж“ от Шкофя Лока (Словения) г-н Миха Йеше се срещнаха с кмета на Община Трявна. По време на разговора бе обсъдена предстоящата генерална среща на сдружението, която ще се проведе в края на август тази година в Словения и подготвената от тяхна страна богата културна програма. Тъй като и Трявна, и Шкофя Лока са предпочитани туристически дестинации, двете страни обмениха опит за привличане на туристи и споделиха върху какво може да се наблегне за в бъдеще. Г-жа Силвия Кръстева благодари на словенския вицепрезидент за визитата му по повод тазгодишните Славейкови празници и сподели радостта си от приятните отзиви за младия тревненски представител, които бяха изтъкнати по време на срещата. За спомен г-н Миха Йеше получи ръчно изработен макет на музей Славейковата къща, направен от Сдружение „Цветница“ в Трявна.

 

На официалната среща с представителите от Полша и побратимения град на Трявна присъстваха г-н Адам Лемиеш – зам.-кмет на Жирардов, г-жа Анна Крупа – касиер на Жирардов и г-жа Елжбиета Вронска – зам.-председател на градския съвет на Жижардов. Делегацията обсъди с кмета на Община Трявна ситуацията в Жирардов в момента с големия брой украински бежанци, които пристигат при тях, отоплението с въглища и високите цени на твърдото гориво, възможните начини за увеличение на работните заплати, както и дейностите по европроектите, които в момента се осъществяват. Не на последно място, двете страни обсъдиха и предстоящата годишнина от подписването на споразумението за побратимяване на Трявна и Жижардов. В тази чест полските гости ще посеят коренчета българска роза, едното от които ще бъде предоставено от Трявна. В края на срещата кметът на Община Трявна подари и на полската делегация макет на музей Славейковата къща и благодари за тазгодишната им визита.

При срещата с местното ръководство, г-н Петер Хуглер – президент на Интернационална асоциация Бриенц, Швейцария сподели, че през последните години наблюдава в Трявна едно изключително добро развитие на града и поздрави г-жа Силвия Кръстева за старанието да съхранява и популяризира богатото културно-наследство на региона. Двете страни разговаряха за предстоящия в Бриенц юлски интернационален симпозиум, който ще събере на едно място майстори дърворезбари от целия свят и нуждата от културен обмен между различни националности. Г-н Хуглер сподели, че има желание в симпозиума да се включат ученици и майстори от Трявна – градът на дърворезбата, а идеята бе приветствана с радост от кмета на Община Трявна. В знак на уважение и благодарност за доброто партньорство, г-жа Силвия Кръстева получи знаме с гербовете на двата побратимени града от швейцарския делегат, който също бе удостоен с ръчно изработения макет на Славейковата къща в Трявна.

Кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Община Трявна проведоха официална работна среща и с председателя на Общински съвет Русе г-н Иво Пазарджиев. Двете страни споделиха по какви проекти в момента се работи на местно ниво, какво предстои да бъде извършено в двата града, както и на какви ресурси и сфери разчитат населените места. Председателят на ОбС Русе не скри притесненията си относно задълбочаващата се демографска криза и коментира с г-жа Силвия Кръстева предизвикателствата, пред които местната власт е изправена. За добрата и ползотворна визита и бъдещо партниране между двете страни кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Община Трявна получиха красиви пейзажни картини на дунавския град, а председателят на Общински съвет Русе бе удостоен официално с почетен плакет по случай Национални Славейкови празници 2022 от г-жа Силвия Кръстева.

Фотограф: Димитър Сотиров