КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ЩЕ ДАДЕ ОФИЦИАЛЕН СТАРТ НА ПОЛУЕТАПА В 69-ТА КОЛОЕЗДАЧНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ

август 29, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Кметът на Община Трявна ще даде официален старт на полуетап 3Б от 69-то издание на Колоездачната обиколка на България, която вече започна от храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София и ще завърши в Момчилград. Тази година Трявна е етапен град-домакин в една от най-старите и престижни колоездачни обиколки на Европа и ще посрещне стотици професионални състезатели от целия свят.

Официалния старт на етап 3Б от състезанието по маршрута Трявна – Сливен ще бъде поставен утре, 30 август, от 15:30 ч. пред сградата на Община Трявна, като началото ще бъде предавано пряко по Българска национална телевизия. Г-жа Силвия Кръстева ще пожелае успех на всички участници в тазгодишното престижно издание и заедно с Българската федерация по колоездене у нас ще продължи традициите и развитието на този спорт в България, с което ще се привлече още повече подрастващото поколение към активния и здравословен начин на живот.

Колоездачната обиколка на България е една от най-старите обиколки в света. През 1924 г. стартира първата обиколка на България, а дотогава се провеждат само обиколката на Франция (Tour de  France) – 1903 г., обиколката на Белгия през 1908 г. и обиколката на Италия (Giro d’Italia) – 1909 г. Поради икономически и военни действия, през годините е имало прекъсвания, като досега са проведени 68 издания на обиколката. В тазгодишната голяма надпревара се очаква да се включат 22 отбора и около 130 състезатели от Европа и Америка, допълват още организаторите.

69-та колоездачна обиколка на България започна с пролог в София около храм-паметника „Св. Александър Невски“, което вече се очертава като традиция и ще продължи в 6 етапа през градовете Пловдив, Троян, Габрово, Трявна, Сливен, Бургас, Чирпан и Момчилград, които ще бъдат излъчвани онлайн на живо по канал b1b.tv.

Във връзка с провеждането и преминаването на колоездачната обиколка на България през Трявна уведомяваме всички граждани, че се въвеждат временни ограничения по път III-552 Трявна – Вонеща вода, път II-55 Вонеща вода – Гурково /“Проход на Републиката“/, път I-6 Гурково – Бинкос, общински път Бинкос – Бяла, път II-53 Бяла – Сливен по маршрута на етап 3Б Трявна – Сливен.