КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ЩЕ СЪДЕЙСТВА НА УКРАИНСКИТЕ СЕМЕЙСТВА, НАСТАНЕНИ В SOS ДЕТСКО СЕЛИЩЕ – ТРЯВНА

юли 4, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Съдействие и подкрепа за трите украински семейства, настанени в момента в SOS Детско селище – Трявна, ще окаже кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. Градоначалникът се срещна с петте жени, избягали със своите пет деца, от тежките военни действия, които и към днешна дата продължават на територията на родната им страна. Украинските бежанци пребивават в една от къщите, част от SOS комплекса, а съдействие от първо лице получават от директора г-н Иван Христофоров и неговия екип, които стоят плътно до тях от момента на тяхното настаняване.

„За съжаление, както знаем войната ги е прогонила от родните им домове в Харков и днес всички са тук при нас. Живи и здрави са, мъжете им са на фронта. Предложихме им този дом да могат да се чувстват добре, реагирахме веднага на всички техни желания и направихме необходимата регистрация. Имат зелени карти, регистрирани са, направени са им банкови сметки. Осигурили сме тяхната финансова подкрепа чрез един проект на SOS Детски селища, което им дава възможност да посрещат най-необходимите си неща.“ сподели директорът на SOS Детско селище – Трявна и допълни, че едно от основните предизвикателства пред украинските майки в момента е осигуряването на медицински прегледи за техните деца и добиването на изряден имунизационен статус, с което ще могат да посещават български детски и учебни заведения в бъдеще.

„В проекта ни има средства предвидени за лекарства, медицински прегледи и пр., така че и ние може да съдействаме.“ подчерта г-н Христофоров.

Вторият основен въпрос, който стои като притеснение пред украинските граждани, намерили убежище у нас, е осигуряването на работа и доходи за семействата им.

„Имат професии, които са упражнявали в Украйна и ако имат възможност биха се радвали да работят и тук. Анжела, например, е фризьор, Любов е кранист, което е рядко срещана професия и няма много специалисти в тази сфера при нас, междувременно е и специалист масажист.“ сподели още директорът на SOS Детско селище – Трявна.

Кметът на Община Трявна увери, че семействата ще бъдат подпомогнати и ще се съдейства по поставените от тях въпроси за решаване.

„С каквото може да съдействаме и да помогнем ще го направим – ще попитаме за работа, ще попитаме за медицинско лице и основното нещо, за което може да се молим е да свърши по-бързо войната. Не защото не ни е хубаво да сте тук, а за да може да сте при семействата си.“ заяви г-жа Силвия Кръстева.

Украинските бежанци споделиха, че са с изключително добри впечатления от града, природата, спокойствието и изразиха благодарността си от помощта, която обществеността в лицето на институции и граждани им оказват. Въпреки всичко сълзи в очите им не липсват. Казват, че нищо не може да замени родния им дом и всеки нов ден за тях започва с молба. Молба отново да прегърнат любимите си мъже и отново да бъдат там, където се чувстват най-добре. Заедно, както преди.

Изпращат ни с чаша ароматен украински чай и красиво изплетена покривка-каре в цветовете на украинското знаме. За спомен и нови срещи.