КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА УВАЖИ ОТКРИВАНЕТО НА ХИЖА „БЪЛГАРКА“

ноември 25, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Кметът на Община Трявна присъства на официалното откриване на хижа „Българка“, което се състоя през изминалия ден в горския дом. Г-жа Силвия Кръстева поздрави настоящия собственик в лицето на кап. о.р. инж. Димо Станкев за труда и положените усилия по реновирането на емблематичната хижа „Българка“.

Събитието уважиха още директорът на Природен парк „Българка“, кметът на Кметство Плачковци, представители на ДГС Плачковци, както близки и приятели на домакините.

„Постоянно има какво да се довършва и върху какво да се работи, но ние сме доволни, че на прага на зимата успяхме да изгоним строителите и може да посрещаме вече своите гости. Оттук нататък, каквото сабя покаже, ние сме доволни, че минахме през всички перипетии и в крайна сметка отворихме хижата. Всички, които сте тук по една или друга линия сте свързани с тази хижа, както представителите на местната власт, така и на държавните горски стопанства, приятели наши. Ще се радвам да видите, че сме направили нещо хубаво и че хижата не е попаднала в лоши ръце.“ заяви кап. о.р. инж. Димо Станкев в своето приветствие към гостите.

Хижа „Българка“ се намира на превала на Тревненския проход в Стара планина и е позната на не едно или две поколения. През последните години, обаче, състоянието й бе влошено и нейните врати бяха затворени за посетители. Днес сградата на горския дом е изцяло реновирана, а стаите са топли, уютни и вече посрещат своите гости. Капацитетът й е до 60 души, а за комфорта на туристите тук се грижат двамата хижари, които отговарят за поддръжката на хижа „Българка“.

Повече информация за тяхната дейност ще откриете на официалната FB страница на горския дом – „Хижа Българка“.

Припомняме, че част от Коледно-новогодишната програма на Община Трявна включва и туристически поход до хижа „Българка“ съвместно с Туристическо дружество „Лудите мечки“, което ще се състои на 18 декември от гара Кръстец в 08:30 ч.

Снимки: Община Трявна, Хижа „Българка“