КНИГИТЕ „КЪСЧЕТА ПАМЕТ“ И „ПЪТИЩА НЕВЕДОМИ“ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ В СТАРОТО ШКОЛО ПО ВРЕМЕ НА СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2022

юни 7, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Най-новата стихосбирка на дългогодишния поет и преподавател по български език и литература г-жа Снежана Алексиева „Късчета памет“ бе официално представена на 3 юни в музей „Старото школо“ в Трявна по време на тазгодишните Национални Славейкови празници 2022, които се провеждат под патронажа на Президента на Р България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Съпътстващо събитие бе и представянето на най-новата книга на г-н Стоян Цонев „Пътища неведоми“, чиито впечатления за нея сподели почетния гражданин на Трявна проф. Валентин Мутафчиев. Творчеството на авторите бе уважено от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която се наслади на прочетените стихове и споделените разкази, написани на белите листи хартия от г-жа Алексиева и г-н Цонев. Дворът на Старото школо събра бивши ученици на дългогодишния преподавател, близки, приятели, жители и гости на града. Представянето на „Късчета памет“ бе открито от г-жа Юлия Нинова – директор на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна и бивш възпитаник на г-жа Снежана Алексиева.

„За мен е удоволствие да Ви приветствам в двора на Старото школо, в това уютно място – сградата, която е била символ на духовност, на просвета още преди стотици години и така решихме, че е много подходящо място да бъде представена книгата на г-жа Снежана Алексиева. Искам емоционално да споделя с Вас, че аз съм нейна ученичка и това, което си спомням е, че тя запали така любовта към литературата. Научи ни да говорим един правилен български език, който за съжаление, не е актуален. Тя ни потапяше в едни приказни светове и ние може само да бъдем благодарни, че сме имали такъв учител. Книжката, която тя е написала точно съответства на това, което ние знаем за нея, такава, каквато я познаваме – много човечна, много земна, много непринудена и е истинско удоволствие да се четат нейните стихове!“ сподели г-жа Нинова.

Своите впечатления и анализиране на последната стихосбирка на г-жа Алексиева сподели г-жа Виолета Зидаров – колега и дългогодишен приятел на автора, която също е допринесла за издаването на книгата.

„Най-напред ще споделя това, че поетичните творби на г-жа Алексиева бихме могли да отнесем към така наречената „тиха лирика“. Това е литературното направление, което започва някъде откъм 50-те години на миналия век, когато все още се славеха величия, партийни линии, конгреси и какво ли още не, но наред с това имаше поети, които пишеха, които говореха за своя личен свят и точно по този начин ми звучат стиховете на г-жа Алексиева, защото тук нямаме някакви възторжени възхвали, нито пък нарочно търсени литературни тропи, които ни провокира, а напротив всъщност ще забележим, че те са обръщане, поглед навътре, към своята душевност.“ подчерта г-жа Зидарова и допълни, че написаните стихове са изпълнени с дълбоки чувства, предизвиквайки „разговор с тишината“, когато човек е сам със себе си и своите мисли.  „Това са трохите на живота, както казва Радичков и тя е събрала тези парченца от пъзела, за да нареди картината на своя живот! Това е заложено и в заглавието – „Късчета памет“. поясни още литературния анализатор.

Като първа тематична нишка в книгата на г-жа Алексиева бе определена тази на детството и невъзвратимите носталгични, но радостни, спомени за това отминало време. „Искрено и трогателно тя говори за родния дом, за дървеното конче, за вълшебството на детското въображение и най-вече за сигурността, която имаме там. Това са неща от живота, които ще докоснат всеки читател.“ завърши своите впечатления колегата и приятел на автора.

Г-жа Снежана Алексиева сподели пред събралите се присъстващи, че любовта я е довела навремето в Трявна и така вече 53 години градът е втория й роден дом. Съдбата я е орисала да бъде сред книги, да чете и да учи поколения наред на любов към четмо и писмо. Днес, след толкова години, авторът е радостен, че освен училището, нейни духовни среди са редакцията, читалището, музеите, където е положила основите на едно или две верни и искрени приятелства.

„Да ви кажа ли, 53 години съм в Трявна и никога не ми омръзват нито улиците, нито къщите, нито музеите, нищо – Трявна ме е омагьосала. Тревненци така ме уважават, смятам, и аз ги обичам, защото им посветих над тридесет години в тревненската гимназия, за да уча техните деца и учителството ми мина не само в училище… и заедно с музеите уроци провеждахме там, бях приятел на редакцията, читалището и така имах една прекрасна среда и смело мога да кажа, че Трявна ме изгради като личност и като духовност, защото не се затворих само в учителския кръг, ами бях свързана и с културата на града. И така стигнах до пенсия, както се казва, но и сега музеите са ми мили, и редакцията, и читалището, и книгите ми останаха най-добрият приятел.“  сподели г-жа Снежана Алексиева и благодари на най-близките си хора, които са й помогали във времето да издаде своите книги.

Нейната личност, творчество и принос трогнаха събралите се присъстващи, които през сълзи споделиха своите впечатления за нея. Вълнение и емоция имаше и в изразената благодарност от кмета на Община Трявна, който от сърце изрази своя поклон пред г-жа Снежана Алексиева.

„След толкова много думи, които се казаха и които чухме няма как човек да не е развълнуван. Искам да кажа на г-жа Алексиева, която познавам по други поводи от много дълги години, едно огромно благодаря, поклон, продължавай все така, наистина си богатство за нашия град и с удоволствие бих изчела и аз цялата стихосбирка. Смятам, че всички се насладиха днес и ти благодаря, че се съгласи да представиш книгата си точно на Славейковите празници!“ благодари г-жа Силвия Кръстева и поднесе букет и подарък в знак на уважение към автора.

Благодарности към представянето на най-новата книга „Пътища неведоми“ по време на Национални Славейкови празници 2022 г-жа Силвия Кръстева изказа и на автора г-н Стоян Цонев. Събраните разкази, впечатления и размишления от пътуванията му по света и срещите с чужденци и българи зад граница, бяха представени пред широката публика от проф. Валентин Мутафчиев.

„Г-н Цонев познавам също от много дълго време – той е един от хората, който ми е подарявал всяка една книга, която е написал, за което аз изключително много му благодаря. Винаги има какво да научиш от неговите писания така да кажа, искам да благодаря и съм убедена, че г-н Мутафчиев ще ни въведе в „Пътищата неведоми, така, както е написал г-н Стоян Цонев. Благодаря за това, което правиш, всеки трябва да оставя своя белег в града си и аз съм убедена, че всички вие ще разберете за какво става въпрос в книгата.“ подчерта кмета на Община Трявна и връчи подарък на г-н Стоян Цонев и проф. Мутафчиев.

Фотограф: Димитър Сотиров