“Коледна работилница на джуджетата” и коледно четене на приказки “В нощта преди Коледа”

декември 17, 2017
Автор: Веселин Михов

image

За трета поредна година Община Трявна, МКБППМН и библиотеката към НЧ “Пенчо Славейков 1871” организират “Коледна работилница на джуджетата” и коледно четене на приказки “В нощта преди Коледа”. През тази година в събитията, посветени на тревненските деца, се включиха и доброволците от СНЦ “Промяната е в теб”, преподавателите Боряна Димитрова и Даниела Стойнова от СУ “П.Р.Славейков”, Петя Перпериева и Татяна Тодорова от ОУ “Проф. П. Н. Райков”, Цанка Драгнева от ЦСРИ и Даниела Дабкова от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство.

На 15 декември в зала “Дръзновение” на НЧ “Пенчо Славейков 1871” се проведе коледно четене “В нощта преди Коледа”. В ролята на приказни разказвачи влязоха Мариана Георгиева и Стефка Тодорова от тревненската библиотека. Събитието бе съпроводено с коледни песни в изпълнение на децата от ОУ “Проф.П. Н. Райков” и вокална група “Бърборани” към НЧ “Пенчо Славейков 1871”. Община Трявна беше подготвила специална изненада за малките тревненци. По време на коледното четене в зала “Дръзновение” пристигнаха Педя човек-лакът брада, Червената шапчица и лошият вълк. Актьорите Светла Модева, Димитър Андреев и Милена Атанасова представиха пред мъниците приказката за червената шапчица.

На 5 и на 16 декември в заседателната зала на Община Трявна се проведоха две коледни работилници на джуджетата, където ученици от тревненските училища и деца от детските градини имаха възможност да сътворят прекрасни коледни сувенири и картички. Домакините на Коледната работилница в лицето на заместник-кмета на Община Трявна Николина Николова и секретаря на МКБППМН Сашка Александрова активно се включиха в изработването на сурвакници и коледни картички заедно с джуджетата и техните майки, и баби.

 

Изработените сувенири по време на коледните работилници ще бъдат продадени, като средствата ще бъдат използвани за театрална постановка за тревненските деца през 2018 г.

Събраната сума за детска театрална постановка на 16 декември е 71,50 лв. А всеки желаещ да закупи коледна картичка или сувенир и по този начин да подкрепи инициативата, може да го направи до края на годината от къщичките, разположени на Старинния площад в Трявна.