КУШИИТЕ НА ТОДОРОВДЕН В ТРЯВНА СЕ ОТЛАГАТ ЗА 19 МАРТ

март 9, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Традиционно в първата събота от Великденския пост отбелязваме един от големите християнски празници Тодоровден, известен по нашите земи с конски кушии – българският вариант на надбягванията с коне. Датата на празнуване се определя взависимост от това кога точно е Великден и затова всяка година тя е плаваща и различна.

Тази година ще отбележим Тодоровден на 12 март, но поради предстоящите минусови температури и лошите метеорологични условия информираме всички граждани, че отлагаме конските надбягвания с една седмица и същите ще се проведат през следващата събота на 19 март. Организатори на събитието са Община Трявна и агенция „Тревненските къщи“, а мястото на провеждане е добре познатата Данова поляна в околностите на Трявна, под разклона за с. Керени.

Празникът ще започне в 11:30 ч. с водосвет за здраве, а съревнованието между участниците и техните гиздави коне ще открие кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. За класиралите се на първите три места, и тази година, са предвидени парични награди, които ще бъдат връчени от организаторите на събитието. Освен конски кушии, Община Трявна и „Тревненските къщи“ предвиждат още провеждането на  състезания по дърпане на трупи с коне, дърпане на въже и скачане с чували от граждани. Най-добрите сред тях ще бъдат също отличени.

За повече информация, записвания и участия може да позвъните на тел. 0889628292. Заповядайте на 19 март от 11:30 ч. в местността „Данова поляна“ и станете част от забавата на Тодоровден! Нека изживеем заедно един прекрасен и наситен с много положителни емоции празник!