МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В МБАЛ „Д-Р ТЕОДОСИ ВИТАНОВ“ ТРЯВНА

септември 28, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Специализираните кабинети за лечение на пациенти с Covid-19 са разкрити в четири лечебни заведения на територията на област Габрово информират от Регионалната здравноосигурителна каса в Габрово. Това са ДКЦ-1-Габрово, ДКЦ „Здраве“ – Севлиево, Медицински център-1-Севлиево и МЦ „Д-р Теодоси Витанов“  – Трявна.

В посочените медицински центрове ще могат да се преглеждат и лекуват пациенти с потвърден Covid-19, които са с лека или лека към средна степен на тежест на заболяването. Ще се приемат, както пациенти, насочени с направление, така и самонасочили се, което няма да повлияе на обема медицинска помощ, която могат да получат.

Прегледите по този ред се извършват в период до 10 календарни дни от доказване на заболяването. Могат да се направят до два прегледа, в които са включени измерване на кислородна сатурация и ЕКГ. Ако лекарят прецени, че е необходимо, може да назначи на пациента направление за медико-диагностична дейност; кръвни изследвания; рентгенография на гръден кош и бял дроб и микробиологично изследване.

Също по преценка на лекаря може да се предпишат лекарствени продукти за домашно лечение, подходящи за състоянието на пациента. От РЗОК информират, че в Позитивния лекарствен списък фигурират 18 лекарства за профилактика или предотвратяване на усложненията вследствие на Covid-19, заплащани от НЗОК. Те могат да бъдат изписвани на здравноосигурените пациенти от лекарите специалисти, които са включени в графика за работа на специализираните кабинети на лечебните заведения. Предписанието се прави на електронна рецепта.