МЛАД ИКОНОПИСЕЦ Е НОВОТО ПОПЪЛНЕНИЕ В МУЗЕЯ НА ИКОНАТА! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ИКОНОПИСЦИТЕ И ХУДОЖНИЦИТЕ

ноември 3, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес почитаме българския светец Пимен Зографски, построил внушителните 300 църкви по времето на Османско владичество и обявен за покровител на българските художници през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие „Св. Пимен Зографски“.

Празнуват българските художници, иконописци и реставратори. По този повод няма как да не споменем нашата известна по цял свят Тревненска художествена школа и да обърнем внимание върху иконописта – едно от трите й основни направления. И развитието му в днешно време.

Ще Ви разкажем за младата иконописка Ива Донкова. Новото младо попълнение в Музей „Тревненска иконописна школа“ или т. нар. Музей на иконата – единствен по рода си в България, който е посветен именно на най-старата възрожденска иконописна школа – Тревненската.

Ива е родом от Габрово, но още от малка любовта към зографското изкуство я свързва с възрожденска Трявна. Завършва Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, специалност „Иконопис“ през 2017 год. и продължава образованието си в Православен богословски факултет със специалност „Църковни изкуства“ при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Творческите й насоки са в сферата на иконописта, живописта, рисунката и други, като стилово се очертава стремеж към реализъм.

Носител на две престижни награди за творчески постижения в сферата на изкуството. Първото си отличие, младата иконописка печели през 2015 год, с икона на „Иисус Христос Вседържител” от национален конкурс „Импресия”. Същата година прави и първата си самостоятелна изложба – картини на природна тематика в НГПИ “Тревненска школа“ – Трявна. Последната си награда, Ива печели тази година. Отличието е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и е връчено за творчески постижения с четири миниатюри – интерпретация на „Пересопницко евангелие”. През годините участва в международно бианале на църковните изкуства – ИЗ „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново с икона на „Св. св. Кирил и Методий” и икона на „Св. Архангел Гавраил” и в редица други национални изложби, една от които се провежда в Българския културен институт в Париж, Франция, под патронажа на посланик Ангел Чолаков.

Понастоящем 23-годишният творец работи в музей „Тревненска иконописна школа” като екскурзовод и иконописец от март тази година и е най-новото попълнение към музейния колектив, който наброява към момента 23-ма души . Горда е, че може да се докосне и да бъде част от неповторимия дух, който витае в музея и който проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската – тук са събрани повече от 160 оригинални икони, които илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и  Минчевската фамилии.

„Мястото и работата много веднага ми паснаха и се надявам още дълги години да остана в този единствен по рода си музей. Смея да твърдя, че това е най-интересната и вдъхновяваща работа, на която съм била. За мен е чест и привилегия и работата с посетители ми носи удовлетворение на душата.“ споделя Донкова и допълва, че според нея музеят е особено емблематичен за града ни, който поставя началото на развитие на зографския занаят в страната, затова и казва, че който не е разгледал музея – не е видял в пълнота красотата на Трявна.

Младият иконописец работи в ателие от дома си или от музея и приема и изпълнява поръчки за икони и картини независимо от срока за изпълнение, сюжета, материалите и размера.

Община Трявна поздравя по случай днешния празник всички съвременни майстори иконописци, художници и реставратори, които със своите умения и талант ревностно продължават да съхраняват и развиват тези завещани от предците ни възрожденски занаяти, превърнали се в емблема и изкуство за поколения наред.