МОТИВАЦИОННА СРЕЩА С ПАРАОЛИМПИЙЦИ НА БЪЛГАРИЯ СЪБРА ДЕСЕТКИ УЧЕНИЦИ В ТРЯВНА

юни 21, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Тази година отбелязването на Международния ден на детето в Трявна продължи с най-разнообразни и интересни събития до средата на юни месец. Финалните щрихи на програмата постави полезната, увлекателна и поучителна мотивационна среща с двама от най-успешните млади параолимпийци на България – Християн Стоянов и Антоан Божилов, която се проведе в начало на миналата седмица, на 13 юни. Състезателите, прославили България, разказаха за своя път към успеха и какво им е коствало извоюването на престижните отличия пред ученици в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна.

Срещата бе организирана от СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“, СУ „Петко Р. Славейков“ и бе включена в празничната програма на Община Трявна със съдействието на г-н Кристиян Генев, който е представител на параолимпийския спорт и има успехи на международно ниво в леката атлетика като национален състезател. От пет години вече е от другата страна и работи за развитието на тревненските деца в клуб Хаммер-ХВ-Трявна, а през този мандат е част и от общински съвет Трявна като общински съветник. Как се заражда идеята за подобна мотивационна среща с ученици в Трявна и какво са научили децата ни разказва г-н Кристиян Генев.

Християн е световен шампион и вицеолимпийски шампион от параолимпийските игри в Токио през 2021г. на 1500м.
Антоан е европейски шампион в дългия скок.
Срещата бе насочена към ученици от четвърти до осми клас. На нея, децата видяха видео от най-големите победи и на двамата ни шампиони, а именно бягането за световната титла на Християн Стоянов и победния скок за златния медал от европейското първенство в Берлин на Антоан Божилов. Освен, че поговориха за себе си и за своите увреждания, те запознаха учениците по-подробно със дисциплините си и споделиха колко дълъг е пътят им към върха.“ споделя г-н Генев и допълва:

„Срещата се проведе под формата на дискусия. Учениците задаваха въпроси, на които се отговори искрено, изчерпателно, с чувство за хумор и малко самоирония.
Християн и Антоан работят заедно от доста време и са провеждали такива мотивационни срещи из цялата страна. Именно от дългите години прекарани по пистите като състезател и едновременно с това осъзнавайки нуждите на подрастващите да бъдат мотивирани да се развиват и да откриват споя път в живота, се зароди и идеята за тази мотивационна среща, за да се даде възможност на децата да се докоснат до такива примери за несломим дух и воля, каквито са Хрис и Тони.“ споделя още тревненският представител на параолимпийския спорт у нас.

„Организатори на събитието бяха СКЛА Хаммер-ХВ- Трявна съвместно с община Трявна и СУ “ П. Р. Славейков“ и се проведе напълно безплатно, което само доказва професионализма на двамата параолимпийци.“ подчерта г-н Кристиян Генев в края на мотивационната среща с параолимпийците, която бе обещаващо начало на серия от подобни такива в Трявна.