На тържествена сесия на Общински съвет – Трявна удостоиха Тодор Шарланджиев със званието “почетен гражданин” и Костадин Семерджиев със званието “почетен знак за заслуги към Трявна”

юни 15, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

На тържествена сесия на Общински съвет – Трявна, провела се на 15 юни, Тодор Шарланджиев бе удостоен със званието “почетен гражданин”, а Костадин Семерджиев – със званието “почетен знак за заслуги към Трявна”.

Председателят на ОбС-Трявна Силвия Кръстева запозна накратко с автобиографиите на двамата общественици множеството граждани, събрали се в зала “Дръзновение” за този тържествен момент.

“Тържествената сесия днес е знак, че Трявна е град родил, отгледал и възпитал достойни българи. В своята история Трявна е дарила на родината и света таланти във всички области. Наш дълг е да им отдадем заслуженото, да ги ценим и да се гордеем с тях. Такива личности са г-н Шарланджиев и г-н Семерджиев. Днес ние засвидетелстваме уважение към постигнатото от тях като ги удостояваме със званията “почетен гражданин” и “почетен знак за заслуги към Трявна”, отбеляза Силвия Кръстева.

Тя запозна присъстващите с основни моменти от живота на Тодор Шарланджиев – кмет на Трявна в периода 1995-1999 г.,  заместник-председател и председател на изпълнителния комитет на Градския народен съвет, председател на Общински народен съвет от 1971 до 1986, екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Близо четвърт век Шарланджиев е ръководил обществения живот в Трявна. До голяма степен дело на самия него, както и на тогавашния му екип са даренията на мецената Гъбенски и на Димитър Казаков-Нерон. Благодарение на него Трявна има дарение от колекции на художника Иван Христов и скулптура Борислав Русинов.

Благодарение на усилията на Тодор Шарланджиев през 1980 г. за пръв път се провежда Симпозиума “Тревненската художествена школа и нейното изучаване”, четири години по-късно отваря врати музея “Тревненска иконописна школа”.

Днес Тодор Шарланджиев продължава да отдава значима част от живота си на културата и изкуството в Трявна. Той е и основен инициатор за възраждането на тревненското село Кисийци – може би единственото село в страната, по чиито улици могат да се видят скулптори от дърво и камък, а стените на част от къщите са изрисувани от възпитаници на НГПИ “Тревненска школа”.

След като изчете решението на Общински съвет Силвия Кръстева връчи на Тодор Шарланджиев почетна грамота за удостояването му със званието “почетен гражданин на Трявна”.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави господин Шарланджиев за напълно заслуженото звание, с което е удостоен. Той отбеляза, че Тодор Шарланджиев винаги е една крачка преди всички останали и даде за пример голямата дървена скулптора на светите братя Кирил и Методий, която допълни колекцията на село Кисийци по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и която би стояла чудесно в центъра на Трявна, ако самия той се бе сетил по-рано.

Дончо Захариев връчи на почетния гражданин почетния плакет на Община Трявна и пожела на него и на близките му да бъдат много здрави и да продължават да подкрепят развитието на културата и изкуството в общината.

Тодор Шарланджиев изказа своята благодарност към общинските съветници за признанието, което получава. Той благодари на всички, дошли да споделят с него този специален момент, както и на хората, организациите и фирмите, с които е работил и продължава да работи за развитието на Трявна през всичките тези години. Специални благодарности Шарланджиев отправи към своята съпруга, която винаги го е подкрепяла. Той отбеляза, че в основата на едно успешно управление винаги са на първо място хората и техните нужди, а по отношение на Трявна – също културата и изкуството, които всъщност са основния почерк на местното население и това, което отличава града и неговите жители от всички останали в страната.

Председателят на ОбС – Трявна представи накратко и основни моменти от живота на Костадин Семерджиев и неговия принос към Трявна.

Костадин Семерджиев е роден през 1924 г. в Монтана, но прекарва по-голямата част от живота си в Трявна. Участвал е в многократни прояви от национално хуманитарно значение като подпомагането на дарителската акция на Златю Паунов по уредяване на Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна, доставяне на щедри дарения за Общинската болница и Социалния дом в Трявна. Основател е на мъжки вокален хор “Здравец” и повече от 35 години ръководи неговата дейност. Автор е на книгите “Достойни дела и светли имена” и “По стръмните пътеки на живота”, с които увековечава жизнения път и достойно наследство на видни тревненци.

Силвия Кръстева пожела на господин Семерджиев здраве, дълголетие и да съхранява своя ентусиазъм. Тя му връчи почетната грамота със званието “почетен знак за заслуги към Трявна”.

Кметът на Трявна връчи на Костадин Семерджиев почетния знак за заслуги към Трявна и отбеляза, че за него е изключително удоволствие да връчи този знак на на неуморния деятел на културата, туристическото дело, музиката, читалищната дейност и краеведството. Той пожела на носителя на почетен знак здраве, щастие и дълголетие.

Председателят на ОбС – Трявна Силвия Кръстева връчи на Тодор Шарланджиев и Костадин Семерджиев кошници с цветя от името на заместник-областния управител Мария Пенева.

Носителите на званията “почетен гражданин” и “почетен знак за заслуги към Трявна” получиха поздравления от местни обществени дейци, представители на бизнеса и граждани.