НАД 100 ДЕТСКИ РИСУНКИ СЪБРА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ГЕРГЬОВДЕН, ОБЯВЕН ОТ НГПИ „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА“

май 11, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

103 детски рисунки. 103 различни творби. 103-ма млади автори, обединени от една обща тема – големият български празник Гергьовден! Това е равносметката от тазгодишният национален конкурс, който традиционно се обявява от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ като част от празничната програма по повод Дни на дърворезбата в Трявна, подкрепени от Община Трявна. Събраните творби бяха представени на изложба в сградата на учебното заведение, която бе открита от директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов през изминалите почивни дни.

„За нас тук е много въздействащо винаги, когато обявим този конкурс, защото имаме рефлекция, визуална, от самите деца, има изразяване, което е автентично, което е много искрено с тези похвати, с цветните материали дори с графичните, които ни предлагат. Това е нещо, което мен лично винаги ме е зареждало – детската рисунка, защото тя има една енергия в нея, която е абсолютно откровена и има едно визуално споделяне, което намира директен контакт винаги! Винаги е било голямо удоволствие за мен да разглеждам тези неща!“ сподели г-н Миндов при откриването на детската изложба.

Конкурсните творби бяха разгледани и оценени от комисия в състав г-н Орфей Миндов и четирима преподаватели – г-н Георги Гочев, г-н Никифор Апостолов, г-жа Гергана Петков и г-н Деян Бонев. Наградите грабнаха Елиз Мехмедова от Попово, която се класира на първо място, Кристина Йозова от Летница на второ място и Елеонора Бонева от Трявна на трето място. Поощрителни награди получиха Биляна Цонева от Севлиево и Андреана Косева от Габрово. Децата бяха наградени с грамоти, материали за рисуване и каталог на НГПИ „Тревненска школа“, представящо творчеството на възпитаниците в трите специалности на училището.