Награждаване на отличените творби в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

юни 11, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

Церемонията по награждаване на отличените творби в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови започна с поетично-музикален рецитал на стихове от Петко и Пенчо Славейкови в изпълнение на Диана Герова и Валентин Геров.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-областният управител Мария Пенева, заместник-кметът на побратимения град Жирардов, Полша Луциан Кшиштов Хшвяновски и директора на Музея Зален Яцек Чубак. Поздравления по случай 14-тото издание на Националните Славейкови празници отправи заместник-кметът на побратимения град Жирардов, Полша Луциан Кшиштов Хшвяновски.

“Безкрайно ми е приятно и съм благодарен, че имам възможността да бъда част от Славейковите празници, чиито патрони са допринесли за развитието на общественото съзнание и култура на българския народ. И ние като Вас, в Полша считаме, че е наш национален дълг да помним и почитаме паметта на тези, които чрез своето житие и творчество са останали завинаги в паметта на държавата и нацията. ” , с тези думи се обърна към присъстващите заместник-кметът на Жирардов.

В тазгодишното издание на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови взеха участие 245 творби. Журито в състав: председател – доц. д-р Йордан Ефтимов и членове – Ангел Игов, Светла Чалъкова, Стефка Иванова и Венета Ангелова не присъди първа и втора награда. В конкурса бяха отличени четири стихотворения, класирани на трето място. Победителите получиха почетна грамота и парична награда от 500 лв.

Петстотин лева е и наградата на публиката, която тази година спечели тревненеца Христо Скорчев за своето стихотворение “Един приятел”. Наградата си той получи от заместник-министъра на културата Румен Димитров, който пое ангажимента съвместно с Община Трявна да се погрижат да развият конкурса за Славейковата награда. Господин Димитров отбеляза, че местното ръководство действително е положило много усилия, за да организира тази богата и наситена културна програма за Славейковите празници, което е похвално и е пример за много общини в България. По време на онлайн гласуването, провело се на официалния уебсайт на Община Трявна, стихотворението на Скорчев получи 198 гласа. Авторът обяви, че ще дари паричната награда за местния клуб по шахмат.

Председателят на журито доц. д-р Йордан Ефтимов разказа накратко за тяхната работата. Той акцентира върху историята и промените в статута и организацията на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Доц. Ефтимов отправи някои забележки и предложения, отнасящи се към статута на Славейковата награда. Той изрази своята позиция, че творбите, водещи се анонимни, всъщност не са такива, тъй като самият статут позволява те да бъдат публикувани онлайн или в отделни стихосбирки. Йордан Ефтимов препоръча да бъде премахнато и наименованието лирични от статута на конкурс и по този начин да се допусне участието на сатирични и епични творби в конкурса. Според доцента Наградата на публиката, въведена през 2017, която позволява на всеки читател да гласува за стихотворението, което харесва, не изпълнява своята роля, тъй като хората по-скоро гласуват за творба на свой приятел, а не за творба, която ги е впечатлила.

Доц. Йордан Ефтимов отбеляза, че журито се е ръководело от две основни направления при вземането на решение кои да бъдат наградените творби през тази година, а именно пластичните умения на авторите на част от творбите, усвоени от четенето на българска литература, както и показването на лична емоция, преживяна от автора и предадена чрез творбата му, засягаща съвременен проблем на българското общество. Той връчи третата от третите награди за Нели Станева и нейното стихотворение “Цветя растат на сън” на нейната майка.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев връчи последната трета награда в конкурса на Светлана Николова от Харманли “Сънища”.  Той изрази радостта си, че за поредна година поетичният конкурс за Славейковата награда се радва на изключителен успех. Дончо Захариев отбеляза, че действително патроните на конкурса Петко и Пенчо Славейкови са трудно достижими като идеи, ценности и стил в литературата, но ние трябва да се доближаваме, ако не към тяхното величие, то поне към тяхното чувство за любов и красота в литературата.

 

Творбите носители на Славейковата награда през 2018 г. са:

ТРЕТА НАГРАДА:

Нели Станева от Сливен за стихотворението “Цветя растат на сън”

Теменуга Маринова от Варна за стихотворението “Сърна”

Наталия Делева от Сливен

Светлана Николова от Харманли за стихотворението “Сънища”

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА:

Христо Скорчев от Трявна за стихотворението “Един приятел”

 

Наградените творби може да видите тук