НАСТАНИХА ВЪЗРАСТНИЯТ БЕЗДОМЕН МЪЖ В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В ТРЯВНА

декември 15, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Възрастният бездомен мъж, за който бе сигнализирано в социалните мрежи в края на миналия месец, че няма дом и прекарва по цели нощи, спейки по стъпала и тротоари пред различни търговски обекти на ул. „Ангел Кънчев“, вече е настанен в Дома за стари хора в Трявна. Това съобщи Тотка Димитрова – директор „Социални услуги в общността“ към Община Трявна, която подчерта, че социалните работници са успели да разговарят с 70-годишния Иван Недялков и той сам е пожелал да бъде настанен в старческия дом.

От социалните безвъзмездно са поели всички разходи по направените на човека изследвания, в това число PCR тест за Covid-19, преди настаняването му в Дома за стари хора. Поради липса на трудов стаж, възрастният мъж не получава пенсия, а само месечно подпомагане в размер на 105 лв. През месец октомври е получил помощ за отопление – близо 530 лв. и от началото на тази година е включен към социалната програма “Топъл обяд”.

„Тъй като Иван не получава пенсия, услугата в Дом за стари хора – Трявна ще му бъде предоставена напълно безплатно. Ще има подслон, топлина, ще му се осигуряват необходимите лекарства и ще се полагат грижи, както за всички останали обитатели на старческия дом.“ коментира Тотка Димитрова и допълни, че е изключително радостна от развоя на събитията и с общи усилия човекът е получил необходимата помощ.

Припомняме, че възрастният мъж притежава част от наследствен имот на с. Белица и родна къща на ул. “Белновръх” в Трявна, но поради неизяснена собственост няма жилище на свое име и това е причината да нощува по улиците. От социалните уверяват, че след март месец догодина ще му бъде превеждана и социална пенсия.