Под знака на 190-тата годишнина от рождението на Петко Рачев Славейков протекоха Националните Славейкови празници в Трявна

юни 12, 2017
Автор: Веселин Михов

През тази година Трявна отбелязва 190 години от рождението на големия български възрожденец Петко Славейков – поет, публицист, фолклорист и политик. Малко известен е фактът, че макар Петко Славейков да е родом от Велико Търново, Славейковият род произлиза от Трявна. Причина за това са славеите в родното село на неговата майка, чиито песни толкова го вдъхновяват, че решава да смени името си от Петко Казанджиев на Петко Славейков. Така след като среща в Трявна своята голяма любов – Ирина, в красивия балкански град се поставя началото на Славейковия род.

 

 
Славейков е знакова личност в българската история и култура. Неговото творчество и политическата му дейност до днес напомнят на нас българите за онези истински важните неща в живота, а именно – обичта към родината, любовта, семейството, подкрепата, вярата и силата да отстояваш себе си и своите идеи.
 
Именно в Трявна – градът, от който произлиза Славейковия род, благодарение на Националните Славейкови празници днес продължава Славейковото дело, отбелязвайки значимостта на културата, изкуството и духовността за съхранението на българщината и за развитието на Бъларската държава през вековете.
 

 

Официалното откриване на Славйковите празници се състоя на 8 юни с тържествен концерт в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ гр. Трявна с участието на Валя Балканска и „Сто кабагайди“, Севлиевски духов оркестър, танцов ансамбъл „Трявна“, клуб по народни танци „Тревненски сокай“, хор “Еуфоника” и клуб за латино танци “Стефи денс” – Трявна.

 

 

Приветствие към събралата се публика отправиха кметът на Община Трявна Дончо Захариев и кметът на побратимения град Жирардов, Полша – Войчех Яшински.

 
„Аз съм безкрайно доволен, че имам възможността да участвам в такова уникално събитие, което отдава почит към рода Славейкови, чиито членове са внесли безценен принос за развитието на общественото съзнание и култура на българския народ. Съхраняването на паметта към тези, които чрез своята дейност, са гравирани за постоянно в паметта на държавата и нацията, както Вас, и ние считаме за национален дълг“, бяха думите на г-н Яшински.
 

 

Официални гости на събитията бяха областният управител на област Габрово Невена Петкова, Мария Пенева – заместник –областен управител на област Габрово, Иглика Иванова-Събева – народен представител, Силвия Кръстева – председател на Общински съвет – Трявна, заместник-кметът на Община Дряново Деница Вачкова, заместник-кметът на Община Павликени инж. Венцислав Иванов, кметът на Кметство Плачковци Борислав Борисов, общински съветници от Общински съвет Трявна, Златко Паунов – един от най-големите дарители в Трявна, с чиято помощ е изграден музеят за азиатско и африканско изкуство, проф. Антон Дончев – почетен гражданин на Трявна, Мария Тарапанова – почетен гражданин на Трявна, Вера Христова – почетен гражданин на Трявна, Илона Цанева – съпруга на почетния гражданин на гр. Трявна проф. Кънчо Цанев, Мария Белчева – съпруга на почетния гражданин на Трявна Белчо Белчев, Елка Скорчева – съпруга на почетния гражданин на Трявна академик Румен Скорчев, Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Габрово, Петер Хуглер от побратимения град Бриенц – Швейцария, кметът и Заместник-кметът на побратимения град Виница – Република Македония – Емил Дончев и Благой Стаменков, кметът, каместник-кметът и председателят Общински съвет на побратимения град Жирардов – Полша – Войчех Яшински, Луциан Кшиштов Хшвяновски и Марчин Рошински.
 

 

 
Четиридневните тържества по традиция бяха наситени с културни събития. Възпитаниците на Славейковото училище в Трявна се включиха в честванията с литературно четене на собствени творби и дебат на тема „Основоположник на събирането и съхранението на автентичния български фолклор е Дядо Славейков. Това негово дело се цени и днес“.
 

 

 

В рамките на Славейковите дни бяха открити и три изложби – Национална изложба на секция „Дърворезба“ към СБХ и възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“ и изложба на картини от мериносова вълна „Отражение“ на Дили Бозаджиева в Галерия „Гъбенски“, както и изложбата „Артистични импресии от дърво и кожа“ на доц. Роберт Цанев и Братан Мандов в Галерия „Казаков“.

 

 

 

Театралните постановки „Депутатите не лъжат“ на Театър „Искри и Сезони“ и „Няма да платим“ на местната театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ създадоха истинска емоция на публиката със своите комични сюжети и неповторимата игра на актьорите.

 

 

 
И през тази година тревненци и гости на града имаха възможността да се докоснат до съвременното изкуство, сътворено от ръцете на учениците в НГПИ „Тревненска школа“. Денят на отворените врати в гимназията позволи на посетителите да се насладят на творбите на бивши и настоящи тревненски възпитаници.
 

                         

 

Теоретична конференция на тема „Поезия и политика: 190 години от рождението на поета и държавника Петко Славейков“ и представяне на книга с част от рецептите на Дядо Славейков допринесоха за отбелязването на паметната за цяла България годишнина.

 

 

Като част от събитията по време на Славейковите празници в двора на Старото школо беше представена и книга с рецепти на Пенчо Славейков.

 

                          

 

Неповторимата атмосфера на Националните Славейкови празници допълниха концертите на групите „Акага“ и „Точка BG“.

 

 

 

Кулминацията на тържествата и през тази година бе награждаването на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на П.Р.Славейков и П. Славейков. Авторитетното жури реши, че в тринадесетото поред издание на конкурса няма участник, достоен за първа награда. Като положителна оценка за участието на повече от 300 автори и за нивото на конкурса, журито определи две втори и две трети награди, които бяха връчени на официална церемония. С промяна в правилата за провеждане на Славейковия литературен конкурс от тази година, беше връчена и Награда на публиката.

 

                           

 

Славейковите празници бяха закрити с неделно матине в галерия „Арт М“ с участие на струнно трио „Модерато“– Габрово.