НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ В ТРЯВНА (ОБЗОР)

юни 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Четири дни продължиха Славейковите тържества в Трявна, с които се отдава почит към делото на Петко и Пенчо Славейкови. Празниците се провеждат под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Програмата на празниците включва концерти, изложби, културни събития. Традиционно под колонадата на Община Трявна се състоя изложба-базар на издателска къща „Жанет 45“ и издателство „Фабер“.

 

10 ЮНИ

Официалното откриване на празниците се състоя на 10 юни от 18:00 ч. на площад “Капитан Дядо Никола”. В словото си кметът на Община Трявна Силвия Кръстева подчерта значимостта на делото на баща и син Славейкови, техните слова, които са ни така необходими и днес.

Официални гости на откриването бяха:

 • Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България
 • Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий
 • Борислав Бончев – областен управител на област Габрово
 • Кристина Сидорова – зам.-областен управител на област Габрово
 • Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна
 • Тодор Георгиев – председател на Общински съвет Дряново
 • Борислав Борисов – кмет на кметство Плачковци
 • Проф. Антон Дончев – почетен гражданин на Трявна
 • Проф. Валентин Мутафчиев – почетен гражданин на Трявна
 • Ели Скорчева – съпруга на акад. Румен Скорчев, почетен гражданин на Трявна
 • Илонка Цаневне – съпруга на проф. Кънчо Цанев, почетен гражданин на Трявна
 • Мария Белчева – съпруга на г-н Белчо Белчев, почетен гражданин на Трявна.

 

Делегация от Сдружение на побратимени градове ДУЗЛАЖ:

– Тиби Ротару – Вицепрезидент на Сдружение Дузлаж,

– Евелин Коев – Вицепрезидент на младежката част на Сдружение Дузлаж:

 

Представител на побратимения град Бриенц – Швейцария:

 • Петер Хуглер – от гр. Бриенц,  Президент на IFAB-International Friendship Assotiation Brienz – Международна приятелска асоциация – Бриенц.

 

Делегация от побратимения град Виница – Република Северна Македония

 • Тони Велков – Председател на Общински съвет
 • Александър Трайков – директор на Общинско публично предприятие

 

Делегация от побратимения град Жирардов – Полша

 • Луциян Кшѝщоф Хшвяновски – Кмет на град Жирардов;
 • Адам Лемиш – Зам.-кмет на град Жирардов

 

Получени са поздравителни адреси от:

 • Президента на Република България
 • Министъра на регионалното развитие и благоустройството
 • Синдиката на българските учители
 • Кмета на Община Габрово
 • Кмета на Община Павликени
 • Началника на Военно окръжие – Габрово
 • Председателят на районния изпълнителен комитет на Осиповичи, Беларус

 

През тази година местният бизнес участва в организирането на празниците. Парични дарения направиха фирмите: ЕМКО ЕООД;  Монолит – Т – ООД; Екострой Трявна; КИС – Събев, Денчев и СИЕ; Льофлер България ЕООД; Фирма М-1 – МАНЕВ, КОЛЕВА ООД; ЕТ Елдико; Щайнер Мебел ЕООД.

Гостите чуха и изпълнения на хор „Еуфоника”, сред които разбира се и знаковата за Трявна песен „Стройна се Калина вие“ по стихове на Пенчо Славейков.

 

В 19:30 ч. след официалното откриване на празниците се състоя концерт на Капански ансамбъл – Разград. Изпълненията развълнуваха публиката, която в края на фолклорния спектакъл се включи в празничното хоро.

 

11 ЮНИ

Събитията в петък започнаха в двора на музей „Старото школо“с представяне на книгата на проф. Вера Бонева – „Архивът на Петко Р. Славейков: Ръкописно наследство“, издадена по проект „Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН. Проф. Бонева е изследвала и събрала ръкописите на Петко Славейков, изпълнявайки завета към сина му Иван: „И да приберете колкото е възможно внимателно всичките ми ръкописи, до най-малкото листче книжано.“ Голяма изненада към всички присъстващи бе, че получиха като подарък кницата на проф. Бонева – един изключително мил и оценен от всички гости жест.

 

Следващото събитие от програмата бе откриване на съвместна изложба на НДФ „13 века България“ и Национален литературен музей – „Хипократ и Пегас – Писатели медици от Възраждането до наши дни“. Изложбата е посветена на най-известните творци от българската литература, които имат медицинско образование и най-големите имена в българската медицинска наука.

В откриването на изложбата участваха изпълнителния директор на Фонд „13 века България“ Слава Иванова и директорът на НЛМ – Атанас Капралов.

 

Следващата изложба в програмата бе на тревненеца Светлин Стефанов„30 + 30“ карикатура и сатирична пластика. Гостите бяха развълнувани от изключителното чувство за хумор на автора и впечатляващите пластики, осмиващи света около нас. Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Казаков“.

 

 

Съвсем естествено продължение на изложбата бе и представянето на първия носител на наградата за епиграми  „Крилатия козел“ в памет на Радой Ралин – Георги Кушвалиев и неговия сборник с епиграми „Дебили-недраги“. В събитието се включи и синът на Ралин – Кин Стоянов. Двамата заедно забавляваха гостите с хумористични епиграми.

 

На площад „Капитан Дядо Никола“ в същия ден се състоя концерт на ТА „Трявна“ и Танцов клуб „Тревненски сокай“, посветен на 65-тата годишнина на ансамбъла.

 

Денят завърши с видео прожекция на постановката „Малкият принц“ на Театрална работилница при СУ „П. Р. Славейков“ с ръководител Виолета Тачева. Събитието се състоя в заседателната зала на Община Трявна, която едва побра гостите, дошли да се насладят на сътвореното от талантливите деца.

 

 

12 ЮНИ

В събота сутрин по традиция се състоя литературно четене на авторски творби на ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ – Трявна. Талантливите деца трогнаха присъстващите с представянето на своите текстове.

 

Едно изключително емоционално събитие се състоя в двора на музей „Старото школо“бе представянето на сборник и дискове по проект „Песните на Балкана“ на Манка Билчева, финансиран с подкрепата на програма „Културно наследство и културен туризъм“ към Национален фонд „Култура“. Манка Билчева представи част от песните и разказа как е проучила, събрала и написала някои от тях. Нейни възпитаници също се включиха в събитието със свои изпълнения.

 

Кметът на Община Трявна откри и традиционната Национална кръгла маса, чиято тема през тази година бе „Смехът на Славейковци“. Събитието се състоя в заседателната зала на Община Трявна.

 

Следобед бе открита изложба „Художествени обекти от дърво и метал“ – творби на студенти от специалностите „Резба“ и „Метал“ – НХА София. В откриването участваха ректорът на академията проф. Георги Янков и зам.-ректорът доц. Роберт Цанев.

 

Състоя се, разбира се, награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови – Славейкова награда. Председател на журито през тази година бе проф. дн Николай Димитров – ръководител на катедра „Българска литература“ – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Голямата Славейкова награда бе присъдена на Петя Цонева от Габрово за стихотворението „Тишина“. Втора награда спечели Асан  Хаджипехливанов от гр. Плевен с „Мама копае залеза“. Бяха присъдени две трети награди – на Нели Добринова и Ана Цанкова от град София.

През тази година награда на публиката получи стихотворението “Думите” с автор Николинка Чобанова от с.Козарско, общ. Брацигово.

 

Съботната вечер завърши с едно различно и интересно събитие, което гостите оцениха и пожелаха да се превърне в традиция – Ретро бал „Тихо вее вечерна прохлада“ и класически концерт на Трио „Модерато“ с дрескод: облекла от края на XIX – началото на XX век. В събитието се включиха и деца от Танцова школа „Лиана“ при НЧ „Габрово 2002“. Празникът започна с кратко представяне на Петко Славейков и романтични писма на Пенчо Славейков и голямата му любов Мара Белчева.

Гостите носеха ретро облекла и аксесоари, което придаде неповторима атмосфера на празника. Бе подготвена и подобаваща почерпка с вино и лакомства, подходящи за празника.

 

13 ЮНИ

В неделя събитията започнаха с музикално матине в Галерия „Арт-М“. Пианистът Теодор Петков – Тото представи клавирна импресия, вдъхновена от изложбата на Димитър Войнов – “Да докоснеш Пикасо”. Освен испанска програма, в синхрон с творбите на Войнов, Теодор Петков изпълни музика, композирана от Милчо Левиев, както и от своя авторски джаз албум, който бе представен в Трявна по-рано през тази година.

 

В същия ден се проведе още едно ново събитие – кулинарен празник “Ока брашно, делва сладко” – кулинарни пътешествия с рецептите на Петко Славейков и Богомил Даскалов. Празникът е съвместна инициатива на Община Трявна и ПГТ „Пенчо Семов“ – град Габрово. Децата от училището бяха приготвили около 15 ястия от готварската книга на Петко Славейков, които присъстващите имаха възможността да опитат. От ЦСРИ Трявна бе приготвен и щирник. Присъстващите имаха възможността да си закупят книгата на уредника в тревненския музей Ирина Димитрова „Петко Славейков и тревненци: Кулинарни пътешествия от Цариград до Трявна“.

 

Празниците бяха закрити с общ фолклорен концерт на самодейните състави от Община Трявна. В него се включиха Детски танцов състав и Танцова формация „Илинден“ при НЧ „Пробуда 1924“ – гр. Плачковци, Вокална група „Детелини“ при НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците, Танцов клуб „Тревненски сокай“ и ТА „Трявна“ при НЧ „Пенчо Славейков 1781“, Фолклорна формация „Калина“ с ръководител Манка Билчева и Група за обработен фолклор „Алгара“ при НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците.

 

През следващата седмица очаквайте галерия със снимки от всички събития в рамките на Националните Славейкови празници 2021 г.