НИКУЛДЕН Е! ХРАМЪТ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК

декември 6, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 декември празнуваме един от най-големите християнски празници – Никулден! Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровителят на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Името му означава „Побеждаващ“.

Светецът е роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Легендата разказва, че по време на силна морска буря, Св. Никола спасил моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб, със своите молитви и те останали невредими. Според друга легенда, светията спасил кораба като запушил получения от бурята отвор с шаран и успял да възкреси моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Народните поверия изобразяват „Св. Никола“ като крилат момък с необикновена физическа сила, който лети със златни крила над морета и океани и влиза в неспирни битки с водните демони. Други го представят като беловлас и белобрад старец и го наричат зимни „Св. Никола“. Християнската иконография също го изобразява като възрастен мъж.

Днес, традицията повелява на Никулден трапезата да събере цялото семейство, близки и приятели. Приготвя се рибник – пълнен шаран с лук, ориз, орехи и др., за празничната вечеря.

Вярва се, че когато се пече пълнената риба трябва да остане цяла, за да остане и късметът в къщата. Костите от шарана се заравят в земята или се пускат по течението на водата, за да се увеличи семейството, а най-големите люспи се слагат в портмонето, за да носят пари през цялата следваща година.

Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свети Андрей. Празнично се украсяват и Коледните елхи.

Днес своя храмов празник чества и новопостроеният параклис „Св. Никола“ в Трявна. Още от рано сутринта, храмът събра десетки миряни, дошли да запалят свещичка и да се помолят пред иконата на „Св. Никола“ за здраве и берекет.

Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи празнична света литургия и пожела на всички присъстващи да бъдат здрави и да следват пътя на вярата в Господ Бог.

„Ние сме удостоени да се наречем по нашата макар и скромна вяра ближни на Бога и ето той как ни дарява и слънчице, и свеж въздух, и добро настроение, за да отпразнуваме един голям празник. Вярата е енергоподател на нашите дела, без вяра ние не може доникъде да стигнем, а за да имаме това, с което Бог ни благославя, ние трябва да се обърнем с вяра към него!“ призова на днешния голям празник Висшият православен духовник.

Именно Великотърновският митрополит Григорий освети храма „Св. Никола“ преди три години. Параклисът в кв. „Светушка“ бе издигнат с дарения на родолюбиви българи и неуморния труд на млади тревненски строители. Вътрешната дърворезба и изографисаните икони са дело на талантливите ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

Община Трявна поздравява всички празнуващи днес, носещи  имената Никола, Николай, Николина, Николинка, Ненка, Нина, Нино, Никол, всички банкери и търговци и им пожелава най-вече здраве и много успехи във всяко тяхно бъдещо начинание, както в личен, така и в професионален план.