НОВИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ НА 5 ВЪЗЛОВИ ТОЧКИ В ОБЩИНА ТРЯВНА

януари 28, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

През изминалия ден служители на Община Трявна поставиха нови цветни контейнери на Еко Партнърс България АД за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на общината. Познатите зелени и жълти съдове са 8 на бр. и са разположени на:

  • ул. „Цаньо Шишков“ №8 в кв. „Светушка“, гр. Трявна  – 1 бр. жълт контейнер
  • ул. „Украйна“ в района на ВиК-Трявна –  1 бр. жълт контейнер 
  • кв. „Хитреци“, гр. Трявна – комплект от жълт и зелен контейнери
  • ул. „Кисийска мера“ №34, гр. Трявна – комплект жълт и зелен контейнери
  • ул. „Бенковска“ №31, гр. Трявна – комплект жълт и зелен контейнери 

С новите 5 точки, общият брой на местата, където има контейнери за разделно събиране на отпадъци на територията на Община Трявна е 45 – 38 точки в градската и жилищната част на Трявна и 7 в градската част на Плачковци. Металните съдове, тип иглу, са с вместимост 1400 л и са един от начините за правилно събиране и разделяне на битовите отпадъци, които населението на общината ежедневно генерира. В най-кратки срокове ще бъдат поставени и още два зелени контейнера за разделно събиране на стъклени отпадъци на двете точки само с поставени жълти такива засега.

Жълтият контейнер е предназначен за хартия, пластмаса и метал, а зеленият за стъкло. Ползите от рециклирането на отпадъците са показани на самите съдове по забавен и интересен начин – цветна пластмасова чашка, изобразена на жълтия контейнер ни информира, че „Ако бъде рециклиран, мога да бъда бейзболна шапка.“, а усмихната стъклена бутилка, изобразена върху зеления – „Ако бъда рециклиран, ще спестя електричеството, нужно на крушката да свети 4 часа.“ 

Припомняме, че освен пластмасовите големи съдове за разделно събиране, всички граждани могат да изхвърлят правилно своите битови отпадъци и в новите подземни контейнери, които Община Трявна официално откри миналата седмица. Разположени са на шест възлови точки в централните части и жилищните квартали на Трявна и Плачковци и са новата стъпка към осигуряване на чисто и екологично бъдеще за всички жители и гости на Община Трявна.