НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ И „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ НА ЗАКРИТО ОТ 21 ОКТОМВРИ

октомври 20, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Окончателното – от 00:00 ч. на 21 октомври в страната се въвежда т. нар. „Зелен сертификат“ за ваксинация, който ще се изисква за провеждането на всички дейности на закрито. Участниците/посетителите могат също така да предоставят сертификат, че са  преболедували Covid-19 през последните 6 месеца или скорошен отрицателен тест – до 72 часа за PCR и до 48 часа за антигенен. Организаторите на мероприятията и собствениците на обектите се задължават да осигурят необходимия контрол на входа относно проверката на сертификатите или предоставените тестове. Това стана ясно, вчера, на проведено заседание в Министерството на здравеопазването.

„Нараства 14-дневната заболеваемост в страната, увеличава се броят на хоспитализираните с COVID-19, отчитаме увеличение на броя на смъртните случаи. Това ни принуждава да въведем допълнителни противоепидемични мерки“. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и допълни, че „Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки и др.“ Посочените обекти на закрито, които не предоставят изискваните сертификати и отрицателни тестове за Covid-19 следва, от 21 октомври, да преустановят своята дейност.

По отношение на образователната система се предвижда преминаването в електронна среда на обучение да се решава на ниво община – при заболеваемост от 750 на 100 000 души население, за 14-дневен период, се преустановява изцяло присъствието в учебните заведения. От 500 до 750 души на 100 000 души – 50% от учениците трябва да преминат онлайн. От 250 до 500 заболели на 100 000 души и при отсъстващи ученици, не повече от 20% или такива под карантина, не повече от 30%, обучението за всички останали следва да се организира на ротационен принцип – 50% присъствено и 50% онлайн.

Не се предвиждат ограничения на посещенията в детски градини и ясли, посочи още д-р Кацаров.

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“. На академичните ръководства остава преценката дали обучението да се провежда по този ред, или да се премине в дистанционна форма на обучение.

Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си. Всички посещения в лечебните и специализирани заведения се преустановяват.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол и проверки на гражданите. Контролът на лицензираните лаборатории, които издават „зелени сертификати“, също ще бъде засилен и в случай на установени нарушения, е възможно да се премине към отнемане на лицензи.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито. Провеждането на всички останали колективни спортове на закрито се преустановява.

В изнесената Заповед на страницата на МЗ се посочва още, че организираните екскурзии и групови посещения на туристически обекти ще се извършват отново с предоставяне на „зелен сертификат“ от всички участници.

Сертификатите и отрицателните тестове няма да бъдат изисквани за обществения транспорт, администрацията, хранителни магазини, аптеки, банки.

Изискването за спазване на физическа дистанция от 1.5 м., носене на защитна маска за лице и организиране на еднопосочно движение на всички открити пазари, тържища и изложения остава непроменено.

Здравният министър бе категоричен, че ако въведените ограничения не доведат до резултат и няма намаляване на заболеваемостта в страната, единствената и последна мярка, до която властите ще трябва да прибегнат е пълен национален локдаун.

Община Трявна още веднъж призовава всички граждани да спазват противоепидемичните мерки в страната срещу разпространението от Covid-19.

С цялата Заповед на Министъра на здравеопазването може да се запознаете от тук: Заповед 19.10.2021 г.