НОВО МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ НИ ПОКАЗВА КЪДЕ ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛИМ ОТПАДЪЧНИТЕ ОПАКОВКИ

ноември 2, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Новото мобилното приложение за разделно събиране на отпадъци от опаковки вече е факт. Технологията е разработена от екипа на Еко Партнърс България АД и е достъпна за теглене от всички смарт телефони. Приложението се превръща в още една добра възможност да направи всички нас съюзници в общата ни цел –  а именно постигане и поддържане на по-чиста околна среда. Чрез Eco Partners App гражданите ще бъдат и по-информирани относно материала на отпадъчните опаковки и как и къде е правилно те да бъдат изхвърлени.

Именно тази информация ще бъде предоставяна на гражданите от мобилното приложение по нов, интересно разработен начин – чрез сканиране на баркода на опаковката. В приложението потребителят може да види на карта и всички жълти и зелени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на Еко Партнърс и да намери най-близките до него отпадъчни съдове. В момента на територията на Община Трявна са разположени общо 40 контейнера на Еко Партнърс – 13 в градската част на Трявна и 7 в градската част на Плачковци. В най-кратки срокове предстои да бъдат предоставени и разпределени по квартали още 5 комплекта жълти и зелени контейнера за разделно събиране на отпадъци в Трявна – два комплекта ще бъдат поставени в кв. „Кисийска мера“ и по един в кв. „Хитревци“, кв. „Светушка“ на ул. „Цаньо Шишков“ и на ул. „Украйна“ пред ВиК-Трявна.

Така по един достъпен и увлекателен начин, всеки потребител ще разполага със знанието за правилно разделно събиране на отпадъците. Приложението ще даде и възможност на всички граждани бързо и лесно да подават сигнали за нередности, свързани с конкретен контейнер на Еко Партнърс.

Ето и основните функции на новото мобилно приложение Eco Partners App:

СКАНИРАНЕ – При сканиране на баркода върху която и да е опаковка, в приложението получаваме информация относно материала на дадената опаковка, съответно и може ли тя да бъде изхвърлена в някой от цветните контейнери, респективно, ако това е възможно, в кой точно.

ЛОКАЛИЗИРАНЕ – За да е от още по-голяма полза за потребителите си, приложението си служи с локацията на устройството, от което се използва, за да изчисли къде може да бъде открит най-близкият контейнер на Еко Партнърс. В допълнение към това, съвсем улеснено е и подаването на сигнали за вече локализираните контейнери.

ПРАВИЛА – Повишената информираност стои в основата на приложението, ето защо за всеки потребител е достъпен и кратък образователен гайд, който да напомня какво може и не може да се изхвърля в цветните контейнери, какви стъпки да бъдат изпълнени преди предаване на дадената опаковка и къде.

За да бъде, обаче, мобилното приложение максимално ефективно и работещо, от днес – 2 ноември до 2 декември, организацията стартира кампания за събиране на продуктови баркодове в базата данни на приложението, което ще превърне процеса в игра с предоставяне на много награди. Добавянето на продукт в базата става по следния начин: сканира се баркодът от опаковката, въвеждат се името на продукта и материала, от който е изработена опаковката и се добавя снимка.

В рамките на кампанията могат да бъдат спечелени различни награди в зависимост от броя добавени от всеки потребител продуктови баркодове, като Еко Партнърс дава възможност на всеки сам да избере за каква награда да участва. По този начин организацията ще направи гражданите активни участници в създаването на по-чисто настояще и бъдеще!

Приложението Eco Partners е налично за безплатно сваляне в Google Play и App Store.

Повече за него и за свързаната с него кампания с награди, можете да видите на сайта на Еко Партнърс: www.ecopartners.bg