НЯМА УСТАНОВЕНИ СЛУЧАИ НА ПТИЧИ ГРИП И АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ В ОБЩИНА ТРЯВНА

декември 28, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЕПИЗООТИЧНАТА СИТУАЦИЯ ОБАЧЕ, ОСТАВА УСЛОЖНЕНА ПОРАДИ УСТАНОВЕНИ ОГНИЩА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО В РЕГИОНА 

Собствениците на птици тип „заден двор“ все още нямат право да пускат животните на открито във връзка с разпространението на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип) в региона и издадена Заповед по този повод. Това стана ясно по време на последното заседание на Общинската епизоотична комисия, която се проведе в навечерието на коледно-новогодишните празници. Същото бе открито от председателят и заместник-кмет на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова и събра представители на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Габрово, РУ на МВР – гр. Трявна, РСПБЗН – гр. Трявна, общински експерти, кметски наместници, ветеринарни лекари.

Към момента установени случаи на птичи грип и африканска чума по свинете на територията на Община Трявна няма. От ОДБХ – гр. Габрово, обаче, подчертаха, че епизоотичната обстановка в региона остава усложнена и е важно да се знае, че Инфлуенца авиум е изключително опасно заболяване, което се предава и по хората.

„Инфлуенца авиум или т.нар. птичи грип ще има всяка зима, като по нашите ширини се внася основно от прелетните птици. Чрез кметските наместници, сайтовете на общините и наличните информационни канали е важно собствениците да бъдат уведомени, че е възможно да се появи заболяване, съответно и смъртност по животните, за което Областната дирекция по безопасност на храните – гр. Габрово трябва да бъде незабавно уведомена“, информираха от ОДБХ по време на провелото се заседание.

Провеждането на пазари и продажбата на животински продукти, както и провеждането на изложби на птици, до изтичане на 30 дни от ликвидиране на последното установено огнище или до отмяна на издадената на национално ниво Заповед от Министерство на земеделието и храните все още остават забранени. От животински произход на тревненския Кооперативен пазар е разрешена само продажбата на пчелен мед.

Ловците и служителите от Държавни горски и ловни стопанства при провеждане на ловни излети и/или изпълнение на служебните си ангажименти са задължени да извършват претърсване за мъртви птици, като при установяването на такива трябва да ги изпратят в ОДБХ за извършване на анализ относно Инфлуенца авиум. При вземането и опаковането на птицата трябва да се спазват правила за биосигурност – да се работи с ръкавици и маска. Вниманието около птицевъдните ферми също се засилва, стана ясно още по време на провелото се заседание на Общинската епизоотична комисия.