ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ В ОБЩИНА ТРЯВНА, ОБСТАНОВКАТА Е ПОД КОНТРОЛ

ноември 30, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Въпреки обилния снеговалеж, който заваля тази нощ в голяма част от страната, обстановката в Община Трявна към момента остава под контрол. Няма закъсали автомобили и блокирани граждани. Създадена е добра организация относно снегопочистването. Това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

Снежната покривка в района е около 2 см. и всички пътища на територията на общината са проходими при зимни условия. Почистването на приоритетните участъци започна още тази нощ от консорциумът ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“, в състава на който влизат три фирми, отговарящи за поддръжката на пътищата в района. Почистена е също така и третокласната пътна мрежа в направление Кметство Кръстец, Габрово, Дряново и с. Вонеща вода.

Тази сутрин общинската пътна мрежа и нейното поддържане след падналия първи сняг бе обходена и проверена на отделни места от зам. кмета на Община Трявна – г-н Марин Маринов съвместно с екип от специалисти към общината.

„От 06:30 ч. до 10:30 ч. има изпълнени 7 курса по главен път Трявна-Габрово, 8-мият курс се изпълнява в момента. В града всички високи квартали са почистени, всички главни улици и по-голямата част от второстепенните улици са почистени!“ заяви зам. кметът на Община Трявна.

През изминалите часове има постъпили сигнали на граждани до дежурния по Общински съвет за сигурност за хлъзгави и непочистени участъци по републиканската пътна мрежа в посока Сечен камък – Габрово. Веднага са предприети необходимите мерки, изпратена е техника на място, която вече е извършила почистване и опесъчаване на проблемните участъци.

Няма населени места без прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Доставката на основни хранителни продукти до селата, кварталите и махалите в общината се извършва по установения график. Транспортните фирми също се движат по график, няма провалени курсове и пътниците се извозват безаварийно.

„Поддържаме постоянна връзка с ръководителите на фирмите, извършващи снегопочистването, както и с кметските наместници. Реагираме своевременно на всички сигнали, постъпили при дежурния по ОбСС. 

Имаме готовност относно снегопочистването на третокласната и общинска пътна мрежа и в направление малките населени места!“ допълни гл. специалист ПБЗН към Община Трявна – Михаил Минчев.

ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ разполага с необходимата техника и достатъчно количества инертни материали за поддържането на пътната мрежа в региона при зимни условия. Почистването на пътищата продължава, като Община Трявна продължава да приема и реагира своевременно на всички сигнали, подадени от фирми, граждани и на тел. 112.

Синоптичната прогноза за времето през следващите дни е снеговалежите постепенно да намаляват, но температурите да останат ниски. Община Трявна призовава всички граждани да се съобразяват с метеорологичните условия и да шофират с повишено внимание предвид продължаващия обилен снеговалеж в региона и страната.