ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО ПОВОД 149 ГОД. ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

февруари 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,
Скъпи жители на Община Трявна,

18 февруари е една от най-черните дати в историята на България! На днешния ден, преди 149 години, Отечеството ни губи един от най-великите си българи Васил Иванов Кунчев – Левски! Личност, превърнала се в идеал за поколения наред; личност, вдъхваща уважение и преклонение; личност, която ни напомня и до днес, че „Дела трябват, а не думи!“ Защото именно Левски е този, който посвещава целия си живот в името на Свободата на България и тази любов, отдаденост и вдъхновение го водят до сетния му дъх!

Васил Кунчев е основна фигура в българското освободително движение, организатор на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Делата му го свързват и с възрожденска Трявна, където е псалтвал два пъти в църквата „Св. Георги“ и е намирал убежище в къщата на Поп Ангел. Младият и буен тревненец Ангел Кънчев е един от най-верните му сподвижници! Не просто исторически факти, а такива, които и до днес ни дават повод за гордост, възхвала и вдъхновение!

Почти век и половина по-късно, ние имаме честта и моралното задължение, изричайки името Левски да съхраним онази негова свята директива и да я предадем на идните поколения! Защото историята трябва да се помни, за да се поддържа свободния дух на България! Този, за който преди 149 години, дяконът даде живота си!

Благодарим ти, Апостоле и се прекланяме пред светлата ти памет!

Героите не умират! Да живее България!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна