ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 185 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

юли 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,
Скъпи жители на Община Трявна,

На този ден преди 185 години се ражда един от най-великите българи в нашата славна история – Васил Иванов Кунчев! Личност, оставила завинаги своята светла диря в облика на България и личност, допринесла за нейната независимост. Човек, на когото дължим много и човек, пред когото всички ние свеждаме глави. Уважение, което малко хора успяват да постигнат и пример, който трябва да следваме днес.

 Със своите безстрашни дела Левски не веднъж доказва последователността си и истинското значение на думата отдаденост в името на България. Само за няколко години Апостола променя съзнанието на българите за борба, обикаля поробеното все още Отечество и твърдо убеждава хората, че по-ценно от свободата няма. Във всеки един момент той е този, който рискува живота си, но във всеки един момент той е и човекът, който укрепва вярата у своите сънародници и им вдъхва надежда и сила. Неговите усилия и неговата гибел довеждат до извоюване на най-голямата му мечта – свободна и независима България! Благодарим, ти Апостоле!

Горда съм, че в историята ни има подобни личности, за които може да разказваме само хубави, стойностни и славни неща. Горда съм, че Трявна е свързана с делото на Левски и един от най-верните му съмишленици е младия революционер Ангел Кънчев, а най-старият архитектурен паметник Попангеловата къща е сред многото убежища, които му дават сигурност в онези трудни времена. Горда съм, че децата ни знаят това и благодаря на всички нас, че възпитаме родолюбие у тях. Това е правилната посока, в която трябва да продължаваме, защото е най-малкото, което дължим на Левски. В негово име и в чистото и свято такова на нашата мила родина България!

 Честити 185 години от рождението на Апостола на Свободата!

 

С уважение,

 Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна