ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ

март 3, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми дами и господа,
Скъпи жители на Община Трявна,
Драги сънародници,

Днес България отбелязва своя Национален празник! Честит да ни е! 3 март е паметна дата в българската и световна история – на днешния ден, преди 144 години, народът ни най-накрая може гордо да каже, че е свободен! Свободен, защото отново се появява на европейската карта, редом до останалите страни и народи, отърсен от дългото, мрачно и изпълнено с трудности Османско иго, продължило цели пет века.

И днес, няма как да забравим и няма как да не отправим поглед назад към тежките и славни боеве на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война, продължила от 1877 до 1878 год. Няма как да не си спомним за бунта на българските революционери; опитите им за извоюване на свободата, започнали десетилетия по-рано; създадените комитети надлъж и нашир и хилядите знайни и незнайни герои, посветили делото и живота си на тази национална кауза! Нейното извоюване, утвърждаване и защитаване! За да пребъде България! За да бъде страната ни отново грееща на Балканския полуостров, да съхранява и развива своята вековна култура, духовност и просветност – да възвърне всичко онова, което в края на XIV век е несправедливо отнето от предците ни и превръща живота и съзнанието им в неспирна борба за оцеляване и зачитане! 

Трети март е един от най-големите и значими поводи да си спомним за подвига на българските герои и да се преклоним пред тяхната памет и дело! Да изречем гордо имената на най-ярките сред тях като Стефан Караджа, Любен Каравелов, Христо Ботев, Ангел Кънчев, Васил Левски…Да си спомним за смелостта, храбростта и безстрашието на всички тях и на близо 30 000 български четници, сражавали се рамо до рамо с руските генерали и войска на връх Шипка! Да вдъхнем сами на себе си куража и увереността, че българският народ е бил, е и ще пребъде! Сега и завинаги! Защото несломимият народен дух е отличителна българска черта и именно тя е двигателят, който ни движи толкова години напред! Въпреки всичко и всички!

Честит Национален празник, българи! Честити 144 години Свободна България! Нека продължаваме да пазим ревностно чувството си за национална принадлежност! Да бъдем единни, обединени и горди! Да благодарим и да помним!

Поклон пред паметта на нашите освободители!

С уважение, 

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна