ОБСЪДИХА СПРЕНИТЕ ВЛАКОВЕ ПО НАПРАВЛЕНИЯ РУСЕ-ДИМИТРОВГРАД И ГОРНА ОРЯХОВИЦА-ПЛОВДИВ, ПРЕМИНАВАЩИ ПРЕЗ ЖП ГАРИТЕ В ОБЛАСТ ГАБРОВО

януари 11, 2024
Автор: Юлияна Цанева

image

Разписанията на нощен влак № 4656 по направление Русе-Димитровград и нощен влак № 4657 по направление Димитровград-Русе, преминаващи през ЖП гарите на територията на област Габрово, ще се движат от 01 април 2024 г. до 27 октомври 2024 г., съгласно изготвен График за движение на влаковете за 2024 г. Преустановяването на нощните линии по двете направления бе наложено, поради намаления пътникопоток през зимните месеци. Това стана ясно на проведена среща между заместник областния управител Даниела Маринова, заместник-кмета на Трявна инж. Жасмина Лазарова и директора на Поделение пътнически превози – Горна Оряховица инж. Димитър Димитров. Тя бе инициирана от заместник областния управител и заместник кмета на Трявна, във връзка с постъпили сигнали на граждани.

Дискутирани бяха още влакове № 4631 по направление Горна Оряховица – Пловдив и № 4632 по направление Пловдив – Горна Оряховица, включени в Графика за движение на влаковете за 2024 г., които в момента също не се движат на територията на ЖП гарите в област Габрово, поради ремонтни дейности в района на ЖП гара Пловдив. По време на срещата бе обсъдена възможността за възстановяване на транспорта до ЖП гарите в Стара Загора или Карлово, откъдето пътниците да бъдат извозвани с автобуси до останалите гари по линията, където се извършва ремонт.

В тази връзка инж. Димитров поясни, че съгласно договор между възложителя на ремонтните дейности Национална компания „ Железопътна инфраструктура“ и фирмата изпълнител, осигуряването на алтернативно извозване на пътниците е ангажимент на съответната фирма, извършваща ремонтните дейности.

Въпросът бе коментиран и с директора на Поделение „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ инж. Пенчо Събев, който също е запознат с прекъснатото движение на влаковете по направленията Горна Оряховица – Пловдив и Пловдив – Горна Оряховица.

За целта заместник областният управител ще поиска среща в Министерството на транспорта и съобщенията, на която да бъдат дискутирани поставените въпроси, свързани с движението на спрените влакове по двете утвърдени, но не функциониращи на територията на област Габрово линии, както и предложените инвестиции в железопътния транспорт в Северна България, които са значително по-малко от средствата предвидени за южната част на страната.