ОБЩИНА ТРЯВНА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯ КОНТЕЙНЕРИ ЗА ДОМАШНО КОМПОСТИРАНЕ

юни 23, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна обявява кампания за безплатно предоставяне на контейнери за домашно компостиране на гражданите. Инициативата стартира от 23-ти юни до 15-ти юли 2022 год., в който период местните жители могат да подадат заявление за получаването на съответния съд за домашно компостиране и така да заявят желанието си да участват в кампанията.

За да кандидатстват, гражданите трябва да са собственици на имота, върху който ще разположат компостера, дворното място (незастроената площ) в имота да е не по-малко от 300 кв.м., като регламентът допуска в един имот да се разположи не повече от един компостер.

Желаещите да получат безплатен компостер трябва да подадат заявление по образец с приложено към него копие на нотариален акт, удостоверяващ собствеността на имота от заявителя.

Заявленията могат да се попълват на място в сградата на общинска администрация – ул. „Ангел Кънчев“ №21, Деловодството на Община Трявна или да се изпратят на официалния имейл адрес – tryavna@tryavna.bg 

Документът може да изтеглите и попълните оттук:

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА КОМПОСТЕР

Раздаването на компостерите ще стартира на 18-ти юли 2022г.

„Всеки от нас може лесно да си направи компост – няма разход на електроенергия, няма разход за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда. C тeзи ĸoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoĸaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйĸи зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa ĸoмпocтиpaнe и използването им cлeд няĸoлĸo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcичĸи за намаляване количеството на кройно депонираните отпадъци и намаляване зъмърсяването на населените места с растителни отпадъци.“ коментира г-жа Катрин Дабкова – младши експерт „Опазване на околната среда“ при Община Трявна.

Чрез правенето на собствен компост:

  • спестяваме пари като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;
  • ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци;
  • подпомагаме себе си и нашата околна среда.

Включете се сега!