ОБЩИНА ТРЯВНА ЧАСТ ОТ НОВИЯ ЗЕЛЕН ПРОЕКТ НА АБГР ЗА ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМИ ОБЩИНИ

ноември 18, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна заедно с общините Дряново, Костинброд и Панагюрище са част от новия зелен проект на „Асоциацията на българските градове и региони“ (АБГР) – „Активни граждани за независими енергийни общини“, който стартира навръх Деня на народните будители – 1 ноември.

Тъй като зеленият пакт на Европейския съюз и преходът към зелена енергия предполага в днешно време прилагането на социални иновации, които да приобщят гражданите активно да участват в енергийния пазар, основната цел на проекта ще бъде именно повишаване на гражданската осведоменост и енергийната демокрация в посочените общини чрез общи действия за подкрепа на енергийния преход.

От „Асоциацията на българските градове и региони“ посочват още, че енергийните общности, като социална иновация за колективни енергийни действия, предвиждат едновременно едно отворено, демократично, участие и управление и по този начин осигуряват предимства за членовете и местната общност.

Проектът „Активни граждани за независими енергийни общини“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП – www.activecitizensfund.bg в размер на 143,297 евро. Водеща организация на проекта е „Асоциация на българските градове и региони” в съвместно партньорство с „Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации“ (ИПУРИ), „Български Енергиен и Минен Форум“ (БЕМФ) и B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия.

Проектът ще се реализира в рамките на 30 месеца. Планира се през следващата седмица да бъде проведена и съвместна пресконференция, на която да бъдат представени проектните дейности, както и очакваните резултати от проекта.

За повече информация следете официалния сайт на Община Трявна – раздел „Новини“, официалните ни фейсбук страници – „Община Трявна“ и „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“ и официалния сайт на АБГР – www.abgr.org.