ОБЩИНА ТРЯВНА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СТАНЦИЯ ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

октомври 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Възможностите за инвестиция в изграждането на бърза станция за зареждане на електромобили в Трявна бяха обсъдени, днес, на работна среща между кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и представители на фирма, изявила желание да кандидатства за инвестиционното намерение. Подобен проект може да се осъществи на две подходящи, за това, паркоместа в града – единият е в района на Туристическия информационен център, а другият – на паркинга зад сградата на Пощата.

По последни данни на „Евростат“ търсенето на електромобили от 2017 год. до 2020 год. е скочило шест пъти, но за същия период от време броя на станциите за зареждане са нараснали само два пъти. Прибавяме и факта, че съоръженията са разположени основно по бензиностанции по магистралите, а в жилищните квартали и паркингите изграждането им е далеч по-бавно. Именно, затова Община Трявна предоставя подобна възможност за инвестиция и услуга, която би била полезна на хора от целия свят, използващи коли на ток и на бъдещи купувачи на подобни електровозила. Не на последно място, бързата станция за зареждане на електромобили ще бъде включена и в Световното мобилно приложение, което показва на шофьорите къде най-близко могат да заредят своя електромобил и това ще бъде още един начин за привличане на външни посетители в нашия град.

Планира се изграждането на бързата станция за зареждане на електромобили да бъде напролет. Дотогава предстоят разговори с „Електроразпределение север“ АД относно предоставянето на мощност от 120 kW, необходими за заряда на бързата станция, обявяване на тръжна процедура и отдаване под наем на избраното общинско паркомясто за изграждане на станцията.