ОБЩИНА ТРЯВНА И НД „ТРАДИЦИЯ“ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОИНИ НА БЪЛГАРИЯ

ноември 5, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Ръководството на Община Трявна, Общински съвет Трявна, представители на Национално дружество „Традиция“ от Трявна, Ловеч и София, служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, официални гости и признателни граждани се поклониха, днес на Архангелова задушница, пред паметта на всички знайни и незнайни български воини, загинали славно в името на свободата на България! Инициативата е на НД „Традиция“ и е подкрепено от местната власт и СМРЗИ-Трявна. Поменът се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, а задушницата е третата най-голяма в християнския календар.

Отдаването на почит започна точно в 10:00 ч. пред паметния монумент „Стена на храбростта“ в Плачковци. В знак на признателност бяха поднесени цветя от кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна; кметовете на Кмество Дъскот и Кметство Мусина, както и от представители на НД „Традиция“. В памет на загиналите воини членовете на дружеството застанаха в почетен караул, облечени в хайдушки, опълченски и въстанически униформи.

Воински почести и поднасяне на цветя имаше и пред паметния монумент „Стена на храбростта“ в Трявна. По повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена заупокойна панихида от местните духовни лица към Тревненската духовна околия.

Кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и официалните гости уважиха откриването и на тематично подбраната изложба в музей „Старото школо“ по повод 110-годишнината от обявяването на Балканската война.

 

Присъстващите разгледаха отблизо над 70 артефакта и автентични експонати, историята на които подробно разказа г-н Ивайло Танчев – председател на НД „Традиция“ – София.

„Искам да благодаря на Община Трявна, че ни предостави за поредна година възможност да изложим нашата колекция в тази прекрасна зала.“ заяви пред всички присъстващи председателят на НД „Традиция“ – София.

Изложбата по повод 110 години от обявяването на Балканската война представя трофейни огнестрелни, хладни оръжия и предмети, придобити на бойните полета от българската армия. Изложени са униформи и военни отличия, с които са награждавани нашите офицери и войници и са собственост на НД „Традиция“ – София. Много от материалите се показват за първи път пред публика. Колекцията ще остане в музей „Старото школо“ в Трявна в рамките на деня.