ОБЩИНА ТРЯВНА ИЗЧИСТИ НЕЗАКОННИТЕ ОТПАДЪЦИ В РАЙОНА НА С. ЕНЧОВЦИ, ЧАСОВЕ ПО-КЪСНО СЕ ПОЯВИХА НОВИ

април 7, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

През изминалата седмица Община Трявна щателно изчисти и заравни площите в района на ЖП прелеза в село Енчовци от нерегламентирано изхвърлените отпадъци там и видно постави информационна табела, указваща, че замърсяването е забранено. Припомняме, че мястото бе превърнато в незаконно сметище във времето от недоброжелателни граждани, които оставяха своите битови, строителни и едрогабаритни отпадъци и не използваха регламентираните места за тяхното правилно изхвърляне.

 

Въпреки усилията ни за поддържането на красивия и приветлив вид на населените места на територията на Община Трявна, непосредствено след приключване на работата по извозването на последните отпадъци и изравняването на терена, до ЖП прелеза се появиха нови незаконно изхвърлени такива.

Нарушителят е установен чрез поставените камери за видеонаблюдение в кв. Божковци в Трявна, на които ясно се вижда, че натовареният в превозното средство едрогабаритен отпадък съвпада с този, който е изхвърлен край ЖП прелеза. Тази сутрин мъжът бе извикан на място, където даде обяснения в присъствието на органи на реда от РУ – Трявна, кметът на Община Трявна, зам.-кметът на Община Трявна, кметът на Кметство Плачковци и специалист „ТСУ“ към Община Трявна. На лицето ще бъде съставен акт по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане на чистотата на територията на Община Трявна и  наложена глоба в размер от 300 до 1000 лв.

 

В най-кратки срокове се очаква до ЖП прелеза да бъде поставена видеокамера, която да следи за евентуални бъдещи нарушители, както и да бъде поставена нова указателна табела. Община Трявна апелира гражданите да спазват установените правила за регламентирано изхвърляне на отпадъци, да използват съдовете за разделно събиране и да бъдат отговорни към чистотата на населените места и заобикалящата ги околна среда!

Сигнали може да подавате на официалния имейл адрес на Община Трявна – tryavna@tryavna.bg или на имейл адрес – yuliyana.tsaneva@tryavna.bg за екокампанията на Община Трявна „Ти показваш – Ние чистим“, която местната власт стартира миналата есен с цел да намали броя на нерегламентираните сметища в градската и околната среда чрез активността и помощта на будни граждани и действията от своя страна.

Община Трявна продължава предоставянето и на услугата за извозване на строителни отпадъци от домакинствата и местния бизнес до Регионалното депо за отпадъци в Габрово, където същите трябва да бъдат правилно изхвърлени от гражданите. Налични са 3 бр. стоманени контейнера с вместимост 6 куб. м., които могат да бъдат използвани и за всякакъв вид едрогабаритни неопасни отпадъци. Контейнерът се доставя на адрес при заявка от потребителя и може да се използва в продължение на една седмица. Цената за посочения период е 96 лв. с ДДС, като за всеки следващ ден се заплащат по 18 лв. с ДДС. Заявки се приемат на тел: 0896841344 – Цанка Николова – ръководител звено „Чистота“ в Община Трявна.