ОБЩИНА ТРЯВНА ОБЯВЯВА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЧАСТ ОТ СВОЯТА ТЕРИТОРИЯ

юни 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна обявява бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните валежи, които се изляха в късния следобед вчера на територията на населените места и нанесоха редица материални щети в частни и общински имоти. Това бе решено днес на свикания от кмета на Община Трявна общински кризисен щаб, който се проведе в сградата на общинска администрация. На заседанието присъстваха представители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Трявна; Районно управление – Трявна; ВиК ООД – Габрово, район Трявна; Агенция „Пътна инфраструктура“, електроразпределително дружество ЕНЕРГО-ПРО; кметски наместници и служители на общинска администрация.

От представената картина стана ясно, че са нанесени щети на жилищни и административни сгради във всички населени места на територията на Община Трявна, но най-засегнати са частни имоти и пътни участъци по улиците „Украйна“, „Индустриална“, „Златьо Ошански“, „Христо Ботев“, „Стара планина“ и „Бенковска“ в града, както и в кварталите „Божковци“, „Стояновци“ и „Раданци“, където има основно наводнени къщи и затлачени дерета и тепърва трябва да бъдат разчиствани със специализирана техника. Наводнени участъци има и в района на с. Енчевци, с. Бангейци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави. Вследствие на дъждовете има също така образувани свлачища в района на с. Черновръх. Назначена е вече комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените щети по жилищни и административни сгради, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.

„Предвид създалата се непредвидена ситуация съм провела вече разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Област Габрово и в рамките на деня ще бъдат изпратени доклади до МРРБ, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии и всички необходими институции, за да предприемем възможно най-бързо съответните мерки за възстановяване на щетите и да окажем нужната помощ на хората.“ подчерта кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Финансова помощ от държавата ще бъде търсена и за извършване на ремонт на вече съществуващи подпорни стени, както и за изграждане на нови такива в кварталите „Божковци“ и „Раданци“, както и по поречието на р. Тревненска в града в участъците, където е най-наложително.

„Освен наводнение в сградата на общинска администрация, десетки частни имоти, пътни участъци и частично разрушение на инфраструктурата, силните проливни дъждове доведоха и до повреда на канализационния колектор за отпадъчни води, който е изграден с финансиране от ПУДООС. Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова подкрепа и по този въпрос, тъй като обектът все още не е въведен в експлоатация. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се ситуация.“ коментира още г-жа Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава и към този час. Падналата върба до Кивгирения мост в старата част на Трявна вече е премахната и дерето на реката в този участък е почистено. Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в населените места на цялата територия на Община Трявна. Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. Раданци.