ОБЩИНА ТРЯВНА ОРГАНИЗИРА ДЕТСКИ КОНКУРС „ВЕЛИКДЕН-ПРАЗНИКЪТ НА ПРАЗНИЦИТЕ“

април 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обявяват детски конкурс „Великден – празникът на празниците“. Събитието е част от празничната програма на местната власт и е насочено към всички детски и учебни заведения на територията на Община Трявна.

Възкресение Христово или Великден е най-големият празник за всички християни. С него е свързана надеждата на хората за благополучие и късмет, пролетта настъпва, дърветата и цветята разцъфват, птиците се завръщат. Големият празник събира отново заедно близки и роднини, сплотява семейството, дарява топлина и хармония в човешките взаимоотношения. Запазва и развива християнските традиции и ценности, учи децата на българщина.

В тази връзка Община Трявна и МКБППМН приканват всички деца от ДГ „Калина“ – Трявна, ДГ „Светлина“ – Трявна, ДГ „Осми март“ – Плачковци, както и всички ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна, НГПИ „Тревненска школа“ – Трявна, ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и ОУ „Васил Левски“ – Плачковци да се включат в тазгодишния великденски конкурс, който ще се проведе в две направления – „Презентация“ и „Великденска картичка“.

Презентацията трябва да включва великденски (пролетни) обичаи, великденски традиции, ритуали и история на празника, като форматът е по избор. Участниците трябва да приложат и текстов документ, съдържащ име и фамилия, навършени години, клас, училище, населено място на местоживеене и телефон за връзка (на участника или на родител /настойник). Материалите се изпращат на имейл адрес: yuliyana.tsaneva@tryavna.bg – за конкурса „Великден –празникът на празниците“.

Великденската картичка трябва да бъде във формат А4, сгънат на две, с направен интересен дизайн. Материалите и техниката за изработването им е по избор. По желание на своя автор картичките могат да съдържат и празнично послание. Участниците трябва да напишат на гърба трите си имена, възраст, училище, адрес, клас и телефон за контакт. Изпращат се до Деловодството на Община Трявна, на адрес: ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна.

Всеки участник може да участва в конкурса „Великден – празникът на празниците“ с едно произведение в двете категории.

Децата и учениците ще бъдат разпределени в четири възрастови групи, както следва:

  • Първа възрастова група – деца от детски градини
  • Втора възрастова група – ученици от I до IV клас (включително)
  • Трета възрастова група – ученици от V до VIII клас (включително)
  • Четвърта възрастова група – ученици от IX до XII клас

Крайният срок за участие в конкурса „Великден – празникът на празниците“ е 21 април 2022 год. Творбите в двете направления „Презентация“ и „Великденска картичка“ ще бъдат прегледани и оценени от назначено компетентно жури. Резултатите ще бъдат обявени на 29 април 2022 год., а наградите ще бъдат връчени от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.