ОБЩИНА ТРЯВНА ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ноември 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна отбеляза 1 ноември – Денят на народните будители! Поради усложнената епидемиологична обстановка и увеличения брой на заболели от Covid-19 в региона и в страната, тази година празникът премина без тържествена церемония.

Поднесени бяха само цветя от кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и председателя на Общински съвет – инж. Стефан Петров в знак на уважение и преклонение пред книжовните, просветни и революционни дела на всички знайни и незнайни български народни будители, благодарение на които днес имаме изградени и съхранени духовни ценности и национално самосъзнание.

По програма първо бяха поднесени цветя пред барелефа на поп Йовчо пред родната му къща в Трявна. Летописецът на българските хроники, произлизащ от най-стария известен тревненски род – този на Кросневците. Според историческите данни, трудът му обхваща близо двувековен период от времето на Османско владичество – от 1680 до 1869 год., като неговите записки впоследствие са продължени от наследниците му.

Своята почит отдадоха и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, които също поднесоха цветя пред барелефа на поп Йовчо.

 

Кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет преклониха глави и пред барелефа на проф. Пенчо Н. Райков пред Райковата къща за приноса на българският химик в областта на органичната химия, както и в образователната система.

Отбелязването на празника продължи с поднасяне на цветя пред бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред централния вход на СУ „Петко Р. Славейков“. Своята почит за просветното и книжовно дело на баща и син Славейкови отдадоха и преподаватели от едноименното училище.

Съвместната почит на общинското и училищното ръководство продължи и пред паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд – Трявна.

В Деня на народните будители, уважение и почтителност бяха отдадени и към светлото, богато, творчество на най-малкия син от семейство Славейкови – поетът Пенчо Славейков.

Празничната програма завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Ангел Кънчев – тревненският революционер, превърнал се в подвижник и верен помощник на Васил Левски при изграждането на вътрешната революционна организация. Народен будител, проявил силно национално чувство и следвал твърдо убеждението, че трябва да се включи в борбата за свобода на отечеството ни!

Денят на народните будители за първи път се чества в Пловдив през 1909 година. Официално 1 ноември е обявен за празник на всички книжовници, просветители, училищни и читалищни дейци, български революционери през 1923 год. с указ на княз Борис III, след предложение на тогавашния министър на просвещението – Стоян Омарчевски през 1922 год. Празникът се отбелязва в цялата страна до 1945 год., когато е отменен и повторно се възобновява през 1992 год. със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание. Като будители най-често са споменавани личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Иван Рилски и други.

Община Трявна още веднъж поздравява всички съвременни културни и просветни дейци и им пожелава да бъдат здрави и да не спират да бъдат онези духовни будители, от които България има най-голяма нужда.

Честит празник!