ОБЩИНА ТРЯВНА С БЛАГОТВОРИТЕЛНА КОЛЕДНА ИНИЦИАТИВА В ПОДКРЕПА НА НАШИЯ СЪГРАЖДАНИН КАЛОЯН

ноември 27, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КАМПАНИЯТА ЩЕ ПРЕМИНЕ ПОД МОТОТО „КОЛЕДЕН ДАР ЗА КАЛОЯН“ И ЩЕ ОБЕДИНИ МЕСТЕН БИЗНЕС И ИНСТИТУЦИИ В ПОМОЩ НА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ 

Скъпи съграждани, през последните месеци борбата на една майка за спасяването на единственото й останало дете се превърна в мисия за всички нас! Жители на Община Трявна, познати и непознати от близо и далеч подадоха ръка на един човешки живот – този на 36-годишния Калоян. В следващите редове ще Ви разкажем неговата тежка история и нашата коледна инициатива, с която вярваме, че също ще помогнем на този млад човек да живее и да се развива в Трявна!

Калоян е диабетик от малък, на инсулин четири пъти на ден. Започва хемодиализа преди седем години, а от пет е в листата на чакащите за трансплантация на бъбрек в България. Резултат, обаче така и няма. Брат му Мартин е готов да стане негов донор и да му дари единия си бъбрек в търсене на изход от коварната болест и нейните тежки за организма поражения. Съдбата, обаче и този път е безпощадна за Калоян и неговото семейство. В този момент брат му загива при нелеп инцидент.

Въпреки тежката и непрежалима загуба, семейството намира сили и продължава напред в борбата за спасяване на живота на Калоян. И както след всяка буря изгрява слънце, така и надеждата за спасение изгрява тук.

„Такава открихме в съседна Турция, от където ни предоставиха оферта за трансплантация. Вариантите бяха два – жив донор или трупен. Първият вариант бе най – добър за нас, но за жалост кръвните показатели на нас – родителите са несъвместими за подобна интервенция. Въпреки всичко надеждата не умира – приятел на Калоян – Даниел, израснали заедно от деца, с добро сърце, предлага, без финансови облаги да стане донор на Калоян – ВЕДНАГА. След извършване на многократни изследвания и на двамата се установява, че имат съвместимост на 100 %. СЛУЧИ СЕ НАШЕТО ЧУДО! За по – малко от месец с дарителска кампания на местно ниво и в социалните мрежи успяхме да съберем нужната сума от 22 500 евро. Трансплантацията мина успешно. Донорът е добре и бе изписан от клиниката в Турция, но Калоян остана.“, споделя в един от своите разкази майката на Калоян, за който борбата за оцеляване продължава.

След направената интервенция става ясно, че трансплантираният бъбрек е приет от организма, но не изпълнява жизнените си функции. Започва нова кампания за набиране на втората необходима сума от 20 000 евро.

Към момента новините за състоянието на Калоян са обнадеждаващи – младият мъж се чувства добре, бъбрекът му функционира правилно и е със стабилизирани жизнени показатели. На клиниката в Турция са преведени над 9000 евро, но останалата сума продължава да се набира.

Като отговорна институция, ръководена от хора, които не могат да останат безучастни към тежката съдба на Калоян, Община Трявна вече стартира своята коледна благотворителна кампания в помощ на нашия съгражданин.

В сградата на общинска администрация Трявна, Туристически информационен център към Община Трявна, както и в музеи Старото школо и Даскалова къща към СМРЗИ – Трявна вече са поставени дарителски кутии и са изложени коледни картички и сувенири, ръччно изработени с много любов от екипа и потребителите на „Социалните услуги в общността“.

На 02 декември 2023 г., от 11:30 ч. във фоайето на Етнографски комплекс – Трявна, ще се проведе и кулминацията на нашата благотворителна кампания „Коледен дар за Калоян“. На място ще се състои базар-търг с наддаване за закупуване на предоставени от наши дарители най-различни сладки и солени ястия, както и ръчно изработени бижута и сувенири.

Приканваме всички желаещи да заповядат и да се насладят на подготвеното мероприятие с една единствена цел – помощ за Калоян! Присъстващите ще имат възможността на живо да се полюбуват и на магията на българския фолклор в изпълнение на талантливите девойки от Класа по народно пеене и инструменти с ръководител Николина Кирилова към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Всички събрани средства ще бъдат преведени по банковата сметка на Калоян на 04 декември 2023 г., а кампанията в негова помощ ще продължи с двудневен базар и през следващия уикенд – на 09 и 10 декември отново във фоайето на Етнографския комплекс в Трявна. Може да заповядате от 10:30 ч. до 18:00 ч.

Благодарим Ви!

Средства може да превеждате директно тук:

Дарителска сметка за набиране на средства за спасението на Калоян:

IBAN: BG08STSA93000030189450
BIC: STSABGSF
Валута: EUR
Калоян Димитров Цанев
Банка ДСК