ОБЩИНА ТРЯВНА С ПОРЕДНА ИНИЦИАТИВА: ОБНОВЯВА ЛИНЕЙНАТА МАРКИРОВКА НА ЕДНА ОТ ЕКОПЪТЕКИТЕ КЪМ С. БОЖЕНЦИ

ноември 8, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна стартира нова екоинициатива за подновяване на една от трите линейни маркировки, указваща пътя до с. Боженци от Трявна. Става въпрос за бяло-синята маркировка, положена върху дървета и камъни, която отвежда жители и гости на града до туристическото селище и която разкрива пред тях красиви природни забележителности и спиращи дъха гледки от заобикалящия ни величествен Балкан.

Трите линейни маркировки – бяло-синята, бяло-зелената и бяло-жълтата съответстват на три различни екопътеки, по които може да се стигне от Трявна до с. Боженци. Тяхното подновяване се извършва регулярно от представители на Община Трявна, които с удоволствие се грижат, както за поддържане вида на маркировките и информационните табели, така и за почистване на маршрутите от излишна храстова и дървесна растителност. По този начин се осигурява лесен и проследим достъп до туристическия обект и се осигурява един удобен преход с ориентиране само по маркировката без да е нужно наемането и използването на водачески екскурзоводен екип.

Тазгодишната есенна кампания е насочена към подновяване на бяло-синята маркировка, тъй като последното боядисване по този маршрут бе извършено в началото на миналата година. В инициативата, която се проведе миналия петък, се включиха отново представители на Община Трявна – старши експертът по „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ – г-н Кольо Дабков, специалистът по „Туризъм и информация“ – г-жа Грета Цанева и специалистът по „Връзки с обществеността“ – г-жа Юлияна Цанева, които успяха да подновят общо 5 от приблизително 7-километровото трасе до с. Боженци.

Сборният пункт на инициаторите бе дървената беседка до комплекс „Бръшлян“ в Трявна, която е и началната точка на бяло-синята екопътека до с. Боженци. С много ентусиазъм и добро настроение, в ранните сутрешни часове, тримата заедно поставиха отличителните знаци за начало на маршрута – бяло-синя точка и бяло-синя стрелка, сочеща към посоката на екопътеката.

Така, с четки и бои в ръце всяка остаряла или частично липсваща бяло-синьо маркировка беше подновена и освежена по пътя към с. Боженци. Двете момичета поставиха и допълнителна линейна маркировка върху дървета и каменни плочи, които да ориентират още по-добре минаващите по маршрута туристи.

Пътят и районът около всяка поставена и подновена бяло-синя маркировка бяха щателно почистени от излишна храстова растителност, паднали клони и суха дървесна маса.

В рамките на деня, тримата ентусиасти успяха да подновят линейната маркировка и да разчистят трасето непосредствено до сливането на трите цветни екомаршрута до с. Боженци – бяло-синият, бяло-зеленият и бяло-жълтият.

По време на екокампанията бяха събрани и битови отпадъци, изхвърлени на различни места в природата. Дейностите по подновяване на линейната бяло-синя маркировка ще бъдат завършени в края на тази седмица и ще бъдат поставени нови допълнителни указателни табели на местата, където е необходимо. Снимките, направени по време на благородната инициатива, след това ще бъдат използвани за монтиране на информационен клип, тип презентация, който ще бъде предоставен за ползване на всички любители на туризма, които тръгват на разходка от Трявна до с. Боженци.