ОБЩИНА ТРЯВНА С ВИЦЕПРЕЗИДЕНТСКО МЯСТО В СДРУЖЕНИЕТО „ДУЗЛАЖ“

май 26, 2019
Автор: Илияна Георгиева

image

В периода 16-19 май 2019г. се проведе 44-тата генерална среща на сдружението „Дузлаж“, като домакин тази година бе гр. Асиккала, Финландия.   По  време  на  срещата  се  проведоха  изборите  за Президент и Вицепрезидент  на  двете обособени секции в сдружението – Генерална и Младежка .  Участие  в младежките  избори взеха 19 участника от общо 28-те града, членове на сдружението. Промени настъпиха в ръководството на младежката секция, като президентското място се зае от румънския кандидат – Овидиу Оничук от гр. Сирет, а за вицепрезидент бяха избрани двама кандидати, поради еднакъв брой получени гласове. Това са Елизабет Дорес – гр. Шерборн, Великобритания, която започва своя трети мандат и Евелин Коев, представител на гр. Трявна, България. Евелин Коев е икономист по образование, до ноември 2018г. работи в Община Трявна като „специалист МДТ“ , през което време успява да реализира и множество проекти, обмени и работни срещи, свързани с „Дузлаж“. Към настоящия момент Евелин Коев продължава да работи  за просперитета на града ни. Част от задълженията му като вицепрезидент в сдружението ще бъдат:

– Да ръководи различни проекти и младежки обмени, осъществени с помощта на сдружението

– Да участва в организирането и провеждането на генералните срещи, както и подготовка на материалите

– Да взима важни за сдружението решения, които да са от видна полза за всички държави

– Да разработва доклади и отчети за свършената дейност през годините

– Да замества президента при наличие на непредвидени обстоятелства, както и ако той се оттегли от длъжност

– Да поддържа и развива всички медийни източници и социални мрежи, свързани с „Дузлаж”

За реализацията на още повече проекти и разширяване възможностите пред тревненци, ще работи Евелин Коев в следващите 3 години от своя мандат, като вицепрезидент на сдружението „Дузлаж“.

За постижението, Евелин коментира: “Изключително съм щастлив и горд от резултата. Нашият град е с почетна позиция в европейското семейство на Дузлаж. За никого не е тайна, че Дузлаж е една кауза, която ми е на присърце и, за която се борих усърдно през последните години. Сега е и моментът да благодаря на Община Трявна и на г-н Захариев за оказаното доверие, професионализъм и за това, че дори и за секунда не спряха да вярват в мен.“

С подобна ръководна позиция в сдружението се засилват възможностите за нашия град – да бъде активен в осъществяването на образователния, туристическия, културен и младежки обмен. Особено силна става позицията на Община Трявна и при съвместното разработване и кандидатстване по проекти, финансирани от различни програми на Европейския съюз. Явен пример за това е осъществяването на младежки обмен в полския град – Хойна, който проект ще се реализира през края на месец юни тази година и в който нашата община ще вземе участие с приоритет.

Веднага след провеждането на изборите и встъпването в длъжност беше сформиран и работен комитет с представители от гр. Шкофя Лока (Словения) и гр. Нидеранвен (Люксембург). Целта на комитета е в дух на приятелство, доверие и разбирателство между побратимените градове да се работи в посока защитаване правата и интересите на младите хора.

Основна тема за дискусия на срещата в гр. Асиккала бяха глобалните цели за устойчиво развитие. Те са свързани с бъдещето международно развитие на Европа за периода 2016-2030 година. Бяха разгледани обстойно всичките 17 поставени цели в стратегията, като всяка година се проследява напредъка по всяка една от тях, за всяка една страна членка. Темата за човешките права и „всеобщата декларация за правата на човека“ също бяха силно залегнати.

“Дузлаж” е сдружение на побратимени градове – по един от всяка държава членка на Европейския съюз, като град Трявна е единственият български град – член на сдружението. Основно изискване към градовете членове на сдружението е те да бъдат с население от 5 до 50 000 души и с много добре развита образователна система, богато културно-историческо наследство и забележителности, какъвто е и нашият град.