ОБЩИНА ТРЯВНА СЪДЕЙСТВА ПРИ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПЪРВАТА В ГРАДА АВТОБУСНА СПИРКА СЪС ЗЕЛЕН ПОКРИВ

октомври 31, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

В края на изминалата седмица в Трявна бе открита първата в града автобусна спирка със зелен покрив с цел опазване на околната среда. Тематично наименувана, спирка „Свеж въздух“ е по инициатива на организация Future world и фондация Серендипия, която се реализира от доброволци със съдействието на Община Трявна и финансовата подкрепа на Български фонд за жените и програма Европейски корпус за солидарност.

„Спирка „Свеж въздух“ в гр. Трявна е автобусна спирка на ул. Стара планина (под болницата). През изминалите дни спирката бе пребоядисана и освежена, а благодарение на съдействието на фирма ИНОВА ТОП ГРИЙН ЕООД върху нея бе поставен зелен покрив, който е първият такъв върху общинска площ в страната.“ споделят от Future world и Фондация Серендипия.

На откриването присъства зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, който изказа своите поздравления към инициаторите на идеята. Г-жа Маргарита Симеонова – главен организатор и общински съветник през настоящия мандат също благодари за труда на всички доброволци, спомогнали за реализирането на проекта и запозна присъстващите с ползите от компостирането и вредите от замърсения въздух.

„Зелените покриви помагат за опазването на околната среда. Растенията на зеления покрив филтрират фините прахови частици от въздуха и превръщат CO2 в кислород. За да бъдем по-конкретни, зелените покриви „улавят“ праха и замърсителите на въздуха – диапазон PM10 м/у 0,42–9,1 г/м² годишно.“ подчерта още г-жа Симеонова.

Освен пребоядисани и освежени, по стените на автобусната спирка са поставени още цветни информационни табла на тема замърсяване на въздуха, както и корково табло за обяви, на което гражданите могат да открият и специално разработени брошури по темата, както и брошури на тема компостиране.

Автори на информационните материали са Пенчо Пандъков и Хелена Худжек, а изработката на табелата за спирката е дело на Диляна Белчева.