ОБЩИНА ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „НАУЧИ СИМПТОМИТЕ НА ИНСУЛТ! ВСЯКА МИНУТА Е ЦЕННА!“

октомври 28, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България. На територията на Община Трявна, кампанията преминава под патронажа на кмета г-жа Силвия Кръстева.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Във фокуса на общественото внимание, нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“,община Ловеч ще освети в трибагреника средновековната крепост „Хисар“.

Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. На територията на нашата община можете да откриете материали на кампанията на следните места: щендер, разположен под колонадата на Община Трявна; разлепени плакати на информационното табло в Деловодството на общинска администрация; Кметство Плачковци; Клуб за социални и културни дейности „Петър Пенев“; МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ ЕООД; Дом за стари хора – Трявна; Етнографски комплекс; Общинска организация на хората с увреждания; Клуб на пенсионера; информационни табла в централната градска част и жилищните квартали на Трявна и Плачковци.

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на  Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Нашата община се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

Кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева заяви, че това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Общината и Асоциацията за инсулт и афазия, планират редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства.

От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

Проучвания и статистика:

  • Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.
  • От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.
  • Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.
  • Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца
  • Прогноза за България за периода 2015-2035:

Брой инсулти: +14%

Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%

  • Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.

Следете за новини и повече информация за събитията на фейсбук страница @stroke.bg  или на сайта на Асоциацията за инсулт и афазия www.stroke.bg.  За допълнителна информация: Дорина Добрева – председател на Асоциацията за инсулт и афазия, тел.: 0893 66 88 50.