ОБЩИНА ТРЯВНА ЩЕ ГОСТУВА ПРЕЗ ЮНИ В КОТЕЛ ЗА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

март 9, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

След като през юни миналата година Община Трявна предаде щафетата на приемственост, тази година домакин на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“ ще бъде Община Котел. Събитието ще бъде официално открито на 11 юни от 10:30 ч. на площад „Възраждане“ в китното градче, а празничната програма ще стартира точно в 11:00 ч. И както традицията повелява, от 1974 година насам, празникът се представлява от шестте балкански общини Трявна, Дряново, Елена, Твърдица, Гурково и Котел, които си разпределят ежегодно домакинството на ротационен принцип, обменят опит и създават едно добро сътрудничество помежду си на база духовните традиции, занаяти, художествени състави, изпълнители и формации.

На първата работна среща, която се проведе през изминалите дни онлайн между представителите на шестте общини, бе определен и реда на участие на градовете в празничната програма на „Балканът пее и разказва“. По традиция първи винаги е домакинът на събитието, в случая Община Котел, след което жребият определи представянето на Община Трявна, Община Гурково, Община Елена, Община Твърдица и Община Дряново. В най-скоро време ще стане ясно и как точно възрожденският ни град ще се изяви пред жители и гости в града на Раковски. По време на срещата бяха обсъдени още организационни въпроси и идейни предложения, свързани с обявения от Община Котел конкурс за изработване на възрожденска пафта, информация, за който ще Ви предоставим допълнително на сайта на Община Трявна – www.tryavna.bg и на двете официални Фейсбук страници „Община Трявна“ и „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.

В рамките на празника „Балканът пее и разказва“ всички участници ще имат възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално разположени за целта щандове. Ето и пълната програма на предстоящото през юни събитие:

ПРОГРАМА

  • 10.30 ч. – 10.50 ч. – Шествие на участниците
  • 10.50 ч. – 11.00 ч. – Откриване на празника и издигане на знамето му от кмета на Община Котел – г-н Коста Каранашев на площад „Възраждане“ – гр. Котел.
  • 11.00 – 11.30 ч. – Начало на празничната програма с изпълненията на домакините от община Котел -площад „Възраждане”
  • 11.30 ч. – 14.30 ч. – Представяне на програмите на отделните градове по реда на изтегления жребий. Сценичното време за всеки град е 30 минути.
  • 14.30 ч. – Връчване на грамоти на участниците, закриване на празника и предаване знамето на следващия домакин – гр. Твърдица.

„Балканът пее и разказва“ е ежегоден празник на балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково . Провежда се от 1974 година и се превръща в традиция, запазена през годините. Шестте общини си разпределят домакинството на ротационен принцип. Празникът дава възможност да се съхраняват духовните традиции на сдружените градове.  Освен това е знак за доброто сътрудничество между шестте балкански общини – техните ръководства, художествени състави, изпълнители и граждани. За химн на „Балканът пее и разказва“ е избрана песента „Хубава си, моя горо“, която звучи винаги при откриването на събитието.