ОБЩИНА ТРЯВНА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

март 3, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна тържествено отбеляза 3 март – Националния празник на Р България и 144 години от Освобождението на страната ни! Празничната програма започна пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в гр. Плачковци, на който са изписани имената на всички онези български герои от Община Трявна, взели участие в освободителните войни и дали живота си в името на Свободата на България! Своята почит отдадоха кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов, председателят на Общински съвет-Трявна инж. Стефан Петров, жители и гости на Плачковци.

Своето приветствие към официални лица, жители и гости, отправи г-н Борислав Борисов, след като тържествено издигна националното знаме на България под звуците на химна „Мила Родино“.

„За мен е чест на този ден, днес, да застана тук пред Вас и да Ви честитя Националния празник на Р България! Всеки един българин с радост, признателност и уважение се прекланя пред подвига и делото на великите ни предци, заради които ние живеем в свободна родина! Това е денят на възстановяването на българската държава, ден, отдалече 144 години в историята ни, но и толкова близък в сърцата ни! Историята на Освобождението ни е история на българското възкресение, то не е самостоятелен политически акт в резултат на Руско-турската освободителна война, то е изковано във вековете на успелите да изковат българския дух и днес развявайки трибагреника нека помним, че сме наследници на изстрадал, но преминал през столетията горд народ!“ заяви кметът на Кметство Плачковци, след което своето поздравително слово отправи и кметът на Община Тряна г-жа Силвия Кръстева.

„Днес е 3-ти март, свещена дата за всички нас! Защото на 3-ти март 1878 год. е подписан Санстефанският мирен договор и именно тогава отбелязваме края на една война! На 3 март една империя признава свободата на един малък, но велик народ – на България! Смятам, че всяка година, на тази дата, историята ни изправя пред едно изпитание да събудим духа си на горди българи, на свободни! Нека на този тържествен ден, в който отбелязваме 144-та година от Освобождението на България от Османско иго отдадем почит и преклоним глави пред паметта на хилядите българи, дали живота си за България, защото за тях Родината е била над всичко! Нека днес и ние на свой ред, въпреки изпитанията, пред които сме изправени и въпреки трудните времена покажем с делата си, че сме силни българи, че сме горди с миналото си и отговорни към бъдещето си! Честит празник! Да живее България!“ поздрави всички присъстващи г-жа Силвия Кръстева.

„3 март 1878 година -дата, към която един поробен 500 години народ се стреми и за която не спира да мечтае! Дата, след която България отново е на картата на Европа и то точно в нейните граници – голяма и силна държава! Ние днес сме тук, за да изкажем своята благодарност, да се преклоним пред гибелта на многото български революционери и борци за свобода, пред хилядите жертви – руски, украински, румънски, фински, полски, естонски, които заедно рамо до рамо проявяваха геройство и воюваха за Освобождението на един братски православен народ!“ бе част от празничното слово на председателят на ОбС-Трявна инж. Стефан Петров.

В знак на признателност за делото и подвига на хилядите знайни и незнайни воини, благодарение на които, днес, може да се наречем свободен от чужда власт български народ бяха поднесени цветя от всички официални лица, жители и гости на Плачковци. Празничната програма продължи с изпълнение на патриотични песни и стихове, представени от възпитаници на Основно училище „Васил Левски“ в Плачковци, както и народни танци, изиграни от Детска школа по изкуства при Народно читалище „Пробуда – 1924“. Тържественото отбелязване на Националния празник на България в Плачковци завърши с почетен салют от представителите на Регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

144 години Свободна България бяха отбелязани и във възрожденска Трявна на площад „Капитан Дядо Никола“ пред символа на града – Часовниковата кула. Празникът събра местното ръководство, общински служители на общинска администрация, общински съветници, представители на културни и просветни институции, десетки жители и гости на Трявна. По традиция, и тази година, трибагреникът бе тържествено издигнат от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева под звуците на националния химн на Р България.

„На 3-ти март, всяка година, историята ни изправя пред поредното изпитание, а именно – да се наречем с гордост достойни и свободни българи! Нека на този тържествен ден, в който отбелязваме 144-та година от Освобождението на България от Османско иго отдадем почит и преклоним глави пред паметта на хилядите българи, дали живота си за свободата на България! Нека помним техните завети за силна и свободна България, нека днес и ние въпреки изпитанията и трудностите докажем с делата си, че сме силен народ! Горд с миналото си и отговорен към бъдещето си!“ приветства г-жа Силвия Кръстева и поздрави присъстващите жители и гости по случай Националния празник на България.

Възрожденският площад се огласи от патриотичните стихове, изрецетирани гордо от малките възпитаници на Детска градина „Светлина“ в Трявна и патриотичните слова на славейковите ученици. И тук, десетките присъстващи се насладиха на почетен салют, след което гражданите бяха приканени да се присъединят към празничното шествие до паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България до Музея на азиатското и африканско изкуство в Трявна. Своята почит с поднасяне на цветя отдадоха кметът на Община Трявна, председателят на Общински съвет – Трявна, кметът на Кметство Плачковци, общински съветници, екипът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, жители и гости на града.

Честването на Националния празник на Р България продължи с отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, паметникът на видния тревненец Петър Генчев, взел дейно участие в Априлското въстание и паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Трявна.