ОБЩИНА ТРЯВНА В ОЧАКВАНЕ НА БАБА МАРТА

февруари 22, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна започна подготовка за посрещане на един от най-хубавите български празници – Баба Марта, който символизира настъпването на пролетта и пробуждането на живота след студените зимни месеци! По традиция бяло-червената мартенска украса ще краси градската част на възрожденска Трявна и ще допринася за още по-празничното настроение на малки и големи.

До 1 март служители на Община Трявна ще поставят бели и червени мартенички по уличните стълбове на ул. „Ангел Кънчев“ в Трявна, ще окичат бели и червени пискюли по клоните на дърветата в парка пред Районен съд – Трявна, предоставени с много любов и старание от Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Трявна.

Мартенички ще бъдат закачени още по уличните стълбове из цялата пешеходна зона около парка пред Районен съд – Трявна, а любимите първомартенски образи Пижо и Пенда, по традиция, ще бъдат поставени пред сградата на общинска администрация. Припомняме, че фигурите са дарение на Община Трявна от Детска градина „Светлина“.

В навечерието на пролетния празник, трите приказни магнолии пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна ще бъдат също пременени в бяло и червено от екипа и потребителите на Центъра за социална интеграция и рехабилитация – Трявна.

И тъй като една празнична украса трябва да бъде красиво надграждана, тази година местната власт подготвя изненада за всички свои жители и гости на града – „мартенско небе“, което за първи път ще бъде направено в Трявна. Същото ще бъде изработено от 120 бр. бели и червени чадъри, които ще бъдат окачени във въздуха, непосредствено след голямата арка в началото на пешеходната улица. Всеки желаещ ще може да направи снимка за спомен под „мартенското небе“ или до празничната арка, която също ще бъде пременена в цветовете на пролетния празник с надпис „Честита Баба Марта“.