ОБЩИНА ТРЯВНА ЗАРАДВА МАЛЧУГАНИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ С КУКЛЕН ТЕАТЪР

януари 5, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Детски куклен театър! Радост за очите, повод за усмивки и място, където мечтите стават реалност! Особено когато спектакълът е споделен с най-верните си почитатели – своите деца! И защото ние, от Община Трявна, обичаме децата, тази година, решихме да ги зарадваме с театрално куклено представление дни преди настъпването на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово!

„Ето днес сме тук в най-хубавия град Трявна с най-хубавата ни пиеса „Дядовата ръкавичка и джуджетата“ и очакваме нашите най-скъпи зрители най-малките деца с нетърпение, защото те ни радват и ние за тях работим!сподели директорът на Държавен куклен театър – Габрово г-н Алфидин Ахмедов, с което даде начало на коледната пиеса в Детска градина „Светлина“ в Трявна. Гости на спектакъла бяха най-малките любители на театъра от Детска градина „Осми март“-Плачковци, които също със своите връстници тръпнеха в очакване на любимите си герои, Снежанка и най-добрия белобрад старец – Дядо Коледа.

На фона на големи цветни декори, коледна украса и празнични светлини, познатите ни герои като Кума Лиса, Зайо Байо, Кумчо Вълчо изскочиха пред децата от Дядовата ръкавичка и веднага привлякоха тяхното внимание. С приказки, веселие и музика, малчуганите не усетиха как станаха част от спектакъла и не спираха да пляскат, следейки всяко движение на актьорите и техните кукли.

 

Изведнъж всички затаиха дъх и започнаха да се питат едно друго „Какво ще правим сега?“. Дядовата ръкавичка се беше скъсала! На помощ се притече верният помощник на Добрия старец – приказният елф, който питаше децата как може да зашие скъсания плат – а те в един глас викаха и сочеха иглата и конеца, които се оказаха и правилните инструменти. Ръкавичката беше зашита и топлия уютен дом на любимите им герои беше като нов! Нямаше и следа от зашитото място на скъсания плат.

 

„Именно това страшно много вдъхновява актьорите и те затова живеят!не скрива директорът на Държавен куклен театър – Габрово, който също се любуваше на коледната детска пиеса.

Мисията беше изпълнена успешно и сега беше ред на най-хубавата част – подаръците на Дядо Коледа! Първо в салона на ДГ „Светлина“ пристигна красивата и стройна Снежанка, която заедно с елфа и под съпровода на звънките детски гласчета, погледна през прозореца и обяви, че белобрадия старец пристига със своята вълшебна шейна, теглена от верните си коледни елени.

Не след дълго на вратата се почука и по детските усмивки стана ясно – Дядо Коледа е тук! С големия червен чувал, старецът бавно запристъпва и помаха на децата. А те се втурнаха едно през друго, надпреварвайки се кой първи ще го прегърне! Всички го обичаха!

 

Дядо Коледа седна на червения стол пред децата и им се усмихна. Дълбоко в себе си знаеше, че всички те са били много послушни, но реши все пак да ги попита: „Деца, слушахте ли тази година?“, а в отговор малчуганите извикаха категорично „Да“. Време беше за подаръци.

Белобрадият старец започна да вади един по един старателно опакованите пакети и да изчита написаните върху тях имена. Всяко дете бе зарадвано, а моментът бе запечатан в снимка за спомен.

„Носим радост, щастие, надявам се и късмет на всички деца особено в навечерието на Новогодишната нощ, когато очакват своите подаръци. Ние раздаваме подаръците, помагаме на дядо Коледа да достигне до децата по най-хубавия начин с най-хубавите снежни пиеси!“ споделя г-н Ахмедов.

Детска градина „Калина“ в Трявна бе следващата спирка на Дядо Коледа. Първо дългоочакваният гост навести яслената група, където зарадва и там с подаръци най-малките сладури.

 

„Искам да благодаря на Община Трявна, че зарадва по този красив и мечтан начин всички наши деца и осигури финансирането на спектакъла, представен от Държавен куклен театър-Габрово! Малчуганите са щастливи, радостни, получиха своите подаръци в навечерието на Коледно-Новогодишните празнични дни и това може само да ни радва!“ подчерта г-жа Виолета Григорова – директор на ДГ „Калина“ – Трявна.

Обиколката на добрият Дядо Коледа, красивата Снежанка и приказният елф продължи и в останалите детски групи. Навсякъде подаръкът за актьорите беше един и същ – детски усмивки, детски песнички и топли прегръдки, които несъмнено оставиха траен отпечатък в техните сърца и отново им напомниха, че няма нищо по-искрено и чисто от детската обич и топлина!