ОБЩИНСКИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРЕДПРИЕМА ВРЕМЕННИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С УСЛОЖНЕНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТТА

октомври 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Заседанието на Общинският оперативен щаб се проведе във връзка с увеличения брой на заболели от Covid-19 в областта и предстоящата заповед за допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово, която в момента е първа по заболеваемост в страната. Заповедта се очаква да влезе в сила от 4 октомври (понеделник) до 17 октомври включително след официално потвърждение от главният държавен здравен инспектор – доц. д-р Ангел Кунчев.

По време на заседанието, Общинският оперативен щаб реши да преустанови със заповед на кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, за две седмици, провеждането на открития пазар за битови стоки до НГПИ „Тревненска школа“ съответно на 4 октомври и 11 октомври. Своята дейност на открито ще извършва само кооперативният пазар до Етнографския комплекс в Трявна при строго спазване на въведените временни противоепидемични мерки. Със съдействието на Районно управление – Трявна, ще бъде създадена необходимата организация за осигуряване на безопасно провеждане на кооперативния пазар и избягване струпването на големи групи от хора. Търговската дейност ще се осъществява с еднопосочно движение, с поставени табели за вход и изход, както и осигурено полицейско присъствие. Униформени служители заедно със служители на Община Трявна ще насочват на входа и изхода гражданите, както и ще следят за спазването на физическа дистанция от 1.5 м. и носенето на предпазни маски за лице.

Заповед: ЗАПОВЕД 617

Кметът на Община Трявна и председател на Общинския оперативен щаб – г-жа Силвия Кръстева изиска и актуална информация за заболелите в момента в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ – гр. Трявна и Спешното отделение. Ситуацията в болницата на този етап е под контрол, сподели управителят на лечебното заведение – д-р Татяна Станчева, но подчерта, че както в страната, така и при тях се усеща изключително много липсата на медицински персонал и това затруднява работата на специалистите. Към момента, под контрол е и работата в Спешното отделение на болницата, коментира началникът на ЦСМП – филиал Трявна – д-р Светла Модева. Все още остава нисък процента на ваксинация.

 

 

 

 

Предвидените временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово бяха гласувани, по-рано днес, на заседание на Областния кризисен щаб в областния град. Очаква се да бъдат преустановени за две седмици всички масови събирания от частен характер като сватби, кръщенета; организирани екскурзии; групови посещения в музеи и галерии; провеждането на музикални концерти, фестивали, събори; затварят се всички фитнес зали, спортни и плувни комплекси. При намален капацитет от 50% на 30% продължават своята дейност кина, театри, културни обекти. Спортните събития от професионален характер ще се провеждат без публика. Предлага се учениците да преминат на ротационен принцип на обучение – първата седмица, от 4 октомври до 10 октомври, присъствено ще се обучават учениците от 1 до 4 клас, 7, 8 и 12, а всички останали преминават в електронна форма на обучение. Втората седмица обучаващите се онлайн преминават присъствено и обратно. Всички други обекти продължават своята дейност, според сегашните въведени противоепидемични мерки в страната от Министерството на здравеопазването.