ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА СТЕНИТЕ НА ХРАБРОСТТА В ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ

април 19, 2019
Автор: Илияна Георгиева

В навечерието на 143-та  годишнина от избухване на Априлското въстание, в град Трявна и град Плачковци на 19.04.2019 г. , бяха открити паметни мемориали „Стена на храбростта“. Там са изписани имената на героите, загинали за България и родени  на територията на община Трявна.

Официалните  церемонии  започнаха  първо от  новоизградената „Стена на храбростта“ в  град  Плачковци.  Паметникът в  Плачковци е изграден  по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит.  Върху  тях са изписани 121 имена на българските  военнослужещи, загинали в  шестте войни, в които участва Третата българска държава. Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и дарения от „благодеен книжен базар“, организиран от местни патриоти.

 

                                                

 

 

 

 

 

 

    

Тържествената  церемония по откриване на паметните мемориали продължи  и в Трявна .Знайните и незнайни тревненски герои от  войните  бяха увековечени върху големи мраморни плочи  оформящи така наречената „Стена на храбростта“.   В средата на мемориала  за вечни времена ще гори  „вечния огън“ в памет на  българските военнослужещи,  загинали  в шестте войни . Така  наречената „Стена на храбростта“ е   по  идея  на Борис Николов-председател на съюза на военноинвалидните кооперации в България и председател на координационният съвет на военно – родолюбивите организации по инициативата „Една детска сълза –една молитва“.Заедно с кмета на Трявна Дончо Захариев в церемонията, водена от Митрополит Григорий, участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът Андрей Новаков, народни представители от област Габрово, Областния управител на област Габрово Невена Петкова,Председателят на Общински съвет Трявна,зам,-кмет на община Трявна,представители на институции и граждани.

Паметните мемориали „Стена на храбростта“ в град Трявна и град Плачковци,бяха открити от Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър  на отбраната.  Водосвет на  паметника  отслужи  Негово  Високопреосвещенство  Великотърновският  митрополит  Григорий.  Паметно слово произнесе Дончо Захариев – кмет  на община Трявна и  Красимир  Каракачанов – вицепремиер  и министър на отбраната.  Кметът  на  община  Трявна Дончо Захариев връчи почетни  плакети  и грамоти  за „Значим принос  в  осъществяването  на  родолюбивото  начинание  „Стена на храбростта“,  на редица личности допринесли за изграждането на мемориала.Проведена бе тържествена проверка /заря / на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

В мероприятието взеха  участие – Национална гвардейска част и Гвардейски  представителен духов оркестър. На тържеството, присъстваха   граждани и гости на града.